Heisler: a zsinagógafelújítások kivitelezése maradjon a kormány hatáskörében

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke fontosnak tartja, hogy végre ne arról folyjon a vita, ki diszponálhat a felújítási pénzek felett, ezért a Mazsihisz vezetősége minden érintettnek azt javasolta, hogy erről a kormány döntsön – olvasható a Mazsihisz közleményében.

Heisler András (fotó Magócsi Márton forrás abcug.hu)

Heisler András (fotó Magócsi Márton forrás abcug.hu)

Az MTI-hez kedden eljutott közlemény szerint a kormány – amellyel, mint írták, a szervezetnek voltak vitái – felismerte, hogy lépnie kell a közös épített örökségek megmentéséért, és igyekszik pótolni sok évtizedes elmaradását a miskolci, a szegedi és a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógák felújításával.

Részben az összeg, de főként a gesztus miatt fontos a kormány felajánlása – áll a közleményben -, amely a Mazsihisz reményei szerint a párbeszéd, a korábbinál harmonikusabb kapcsolat kialakításához vezethet.

A közösség vezetőinek nem részcélok alapján kell döntéseket hozniuk – figyelmeztet a Mazsihisz-elnök -, hanem a magyarországi zsidóság sorsformáló érdekeit szem előtt tartva kell a közösség jövőjét építeniük.

Nem az a stratégiai kérdés tehát – olvasható a közleményben -, hogy életveszély miatt be kell-e zárni a szegedi vagy a miskolci zsinagógát, hanem az, hogy az épületekben “gyarapodó vagy fogyatkozó zsidó közösség fejére hullik-e a vakolat”.

A magyarországi zsidóság legnagyobb kihívása a 21. században a közösség elöregedése, a Mazsihisz elnöke ezért azt kéri a zsidó közösség döntéshozóitól, hogy végre ne kizárólag épületekben, négyzetméterekben, hitéleti támogatásokban és fejkvótákban gondolkozzanak, hanem a zsidó közösség épülésében.

Október végén jelentek meg hírek a sajtóban arról, hogy életveszélyessé vált a szegedi zsinagóga, ezért november 15-én bezárják. A hírre reagálva a Miniszterelnökség október 29-én közleményt juttatott el az MTI-hez, e szerint a szegedi zsinagóga felújításának első üteméhez szükséges mintegy 150 millió forintos összegre azért nem született még támogatási szerződés, mert sem a Mazsihisz, sem a szegedi hitközség “nem tudta megjelölni, ki legyen a támogatás kedvezményezettje”, és ki tervezze meg a beruházás következő ütemeit.

Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója november 4-én fordult nyílt levélben Schwezoff Dávidhoz, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatójához. Azt kérte a BZSH ügyvezetőjétől, hogy a két szervezet működjön együtt a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításában, és figyelmezteti Schwezoff Dávidot, hogy ha a BZSH nem partner ebben, félő, hogy meg sem kapják a kormánytól a felújításra szánt pénzt.

[popup][/popup]