Heisler: a Mazsihisznek a Sorsok Háza kapcsán nincs lépéskényszere

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a mai napon reagált a Népszavában megjelent találgatásokra, miszerint a Sorsok Házát összevonják a már meglévő Páva utcai holokauszt-emlékközponttal, az egybeolvasztott intézménynek Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója lesz a vezetője.

A képen Heisler András, Robert Singer a WJC alelnök-igazgatója és Kunos Péter a Mazsihisz ügyvezető igazgatója a Sorsok Házánál.

“Látom, a Józsefvárosi projekt (alias Sorsok Háza) heves indulatokat kelt. Megértem, de örülnék, ha mások is megértenék, hogy ha a hírt hozó Karsai László saját információját sem tudja megerősíteni, akkor a MAZSIHISZ-nek nincs lépéskényszere, se lehetősége.

A Józsefvárosi projekttel kapcsolatban álláspontunk évek óta változatlan. Garanciát arra kérünk, hogy az intézmény a történelmet hitelesen mutassa be. A holokausztot egy sokéves folyamatnak tekintjük, ami nem a német megszállással, hanem a numerus clausus-szal, Európa első kirekesztő törvényével kezdődött. Fontosnak tartjuk a felelősök megnevezését és azt, hogy a kiállítás az embermentők tevékenységét ne általános társadalmi attitűdként, hanem számos igaz ember kivételes cselekedeteként mutassa be.

A főigazgató asszony munkássága elvárásainknak nem felel meg. Figyelemmel kísérjük a fejleményeket és ha majd szükségesnek látjuk, érdekképviseleti munkánkat felelősen végezzük” – zárul a Mazsihisz elnökének hivatalos facebook oldalán közzétett álláspontja.

 

[popup][/popup]