Hegedüs: Ez egy olyan métely, amit, ha nem állítunk meg azonnal, terjedni fog

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Hegedüs Zsuzsa lemondott miniszterelnöki megbízott civil kezdeményezést indít, mert ha szerinte a gazdasági válsággal és az elkeseredéssel ötvözve olyanokat lehet mondani nyilvánosan, mint a kormányfő Tusnádfürdőn, akkor el fog szabadulni a pokol.

Hegedüs Zsuzsa

Interjút adott az RTL Híradójának Hegedüs Zsuzsa szociológus, aki kedden nyílt levélben jelentette be lemondását miniszterelnöki megbízotti posztjáról, melyre Orbán Viktor reagált és elfogadott.

Hegedüs a Híradónak elmondta, „ami először kivágta nála a biztosítékot, az a homofóbtörvény volt”. A szociológus a tavaly júliusában hatályba lépett, a kormány által „gyermekvédelminek” nevezett törvényre célzott, amely egyebek mellett megtiltotta 18 éven aluliak számára a homoszexualitás „népszerűsítését” és megjelenítését az iskolákban és a médiában.

Hegedüs a korábbi szoros kapcsolatát Orbán Viktorral a homofób törvény óta terheltnek festette le.

Azóta legfeljebb üvöltök a Viktorral, de nemigen találkozunk. Megszűnt az a kapcsolat, hogy megbeszéljük a dolgokat – fogalmazott a szociológus.

Hegedüs szerint Orbán tusványosi beszédének, illetve a benne foglalt faji fejtegetésnek semmilyen üzenete nincs.

Goebbels (Adolf Hitler német diktátor propagandaminisztere – a szerk.) is megrendelhetett volna egy ilyen beszédet. Ez egy náci beszéd (…) Ami ebben a beszédben volt… egyszerűen nem is értem, hogy volt képes ezt leírni. Mindig elolvassa és kijavítja a beszédeit. Ez egy tiszta fajgyűlölő beszéd. Ez nem egyszerűen egy diszkriminatív beszéd (…) mindenki aki nem fehér és keresztény, annak nincs helye az emberek között. Ez már vállalhatatlan – mondta a szakember.

Arra a kérdésre, hogy miért jelentette meg nyilvánosan a lemondó levelét, Hegedüs azt mondta: Azért, mert robbantani akarok. Csinálnom kell valamit, hogy ezt megállítsuk. Mert ez egy olyan métely, amit, ha nem állítunk meg azonnal, akkor terjedni fog.

Hegedüs szerint azért veszélyesek Orbán nyilvánosan elmondott szavai, mert az ország visszacsúszott a szegénységbe, már csak Bulgária van mögöttünk a jövedelem tekintetében az EU-ban.

Hogy lehet 240 ezer forint átlagjövedelemből megélni? Ennyit visznek haza az ápolónők, a kezdő pedagógusok. Amikor az elkeseredés mellett ilyeneket szabad mondani, akkor elszabadul a pokol – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy lesznek-e követői a miniszterelnök környezetében, Hegedüs határozott nemmel felelt. De állítása szerint el fog indítani egy olyan civil kezdeményezést, „amellyel ennek a történetnek véget lehet vetni”.

Hegedüs korábban viszontválaszolt is a minisztelelnök válaszlevelére, melyben részletesen kifejtetette érveit.

Kapcsolódó cikk:

“Hogyha több a kenyér, kevesebb a szó / S a tétel megfordítható”

 

[popup][/popup]