Héber könyvnapok az Izraeli Kulturális Intézetben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Június az izraeli szerzők és a héber nyelvű irodalom jegyében telik az Izraeli Kulturális Intézetben. A hónap során az intézet vendége lesz A. B. Yehoshua és Robbie Friedmann, Szántó T. Gábor pedig Amosz Oz munkásságáról tart előadást. Az intézetben már megszokott filmklubban vetített filmek is a héber irodalomhoz kapcsolódnak.

Június 6-án, csütörtökön 18:00 órai kezdettel Szántó T. Gábor író, a Szombat főszerkesztője ‘Amosz Oz: Élet és mű egymás tükrében’ címmel tart előadást: az író Szeretetről, sötétségről c. önéletrajzi regényéből kiindulva tekinthetünk végig életművén, érintve néhány más, magyarul megjelent regényét, elbeszélésciklusát. (Az előadás helyszíne: Hátsó Kapu, 1072 Budapest, Dohány utca 13.)

A B. Jehosua

A B. Yehoshua

Június 13-án, csütörtökön 18:30-tól a héber könyvnapok díszvendége a méltán világhírű izraeli író, A. B. Yehosua tart előadást az Izraeli Kulturális Intézetben. A.B. Yehoshua izraeli regényíró, esszéista és drámaíró. Műveiben különleges tehetséggel mutatja be korunk Izraelének hangulatát. Számos irodalmi díjjal tüntették ki, 1995-ben elnyerte az Izrael államban legnagyobb elismerést jelentő ‘Israel Prize’-t is. Yehoshua regényeit és novelláit 28 nyelvre fordították le szerte a világon, műveiből számos film-, színházi és operaadaptáció készült. Az Izraeli Kulturális Intézet meghívására a szerző a 2000-ben megjelent Journey to the end of the Millennium című könyve nyomán mutatja be előadásában az izraeli társadalmat. (Az előadás nyelve angol. A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni június 10-ig lehet az [email protected] email címen.)

Június 17-én, hétfőn 18:30 órától Robbie Friedmann lesz az intézet vendége a 28 letters című, magyar nyelven is megjelent könyvbemutató alkalmából. A könyv annak a 28 levélnek a történetét meséli el, melyeket az író édesanyja írt nővérének. A levelek mögött kibontakozó történet az 1941-1947 közötti időszakról mesél, illetve arról, hogyan ismerte meg az író saját édesanyját a levelek segítségével.

(Az előadás során szinkrontolmácsolást biztosítunk.)

Végül, de nem utolsósorban a héber könyvnapok a könyvekből készült izraeli filmadaptációkról is szólnak: június 19-én a Yaakov Shabtai ’Past Continuous’ című regénye nyomán Amos Gitai rendezésében vászonra vitt Devarim című filmet vetítjük, 25-én pedig a Ron Leshem azonos című regénye alapján készült Beaufort című filmet tekinthetik meg az érdeklődők. (Mindkét filmet héber nyelven, angol felirattal vetítjük.)

 

[popup][/popup]