Házbontás Jeruzsálem szélén: Gilad Erdan visszaszólt az EU-nak

Írta: ujkelet.live/MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A helyi média és aktivisták szerint az Izraeli Védelmi Erők hajnalra virradóra hozzálátott a biztonsági fal közelében fekvő számos lévő illeáglis épület bontási munkálataihoz délkelet Jeruzsálemben.

(Photo by Ahmad GHARABLI / AFP)

Több tucat rendőr, határrendész és katona érkezett a területre hajnali 4 körül.

Az engedély nélkül felhúzott arab tulajdonú jeruzsálemi épületek lerombolása nem szokatlan eljárás. Bár némelyik jelenleg építés alatt álló bontásra ítélt otthon a Palesztin Hatóság irányítása alatt álló A-körzethez tartozik.

Izrael szerint a Cur Baherben bontásra ítélt 10 épület egy olyan területen áll, ahol tilos az építkezés a biztonsági fal közelsége miatt. Az izraeli Kan közszolgálati műsorszóró szerint a szóban forgó épületek 72 lakóegységet tartalmaznak.

גלעד ארדן on Twitter

1/3: The spokespeople of the EU, as usual, bought into the lies of the Palestinians without any in-depth examination while spreading their bias. When illegal construction presents a security threat, Israel has the authority, including according to the Oslo Accords, to enforce the

A palesztinok szerint a biztonsági fallal kapcsolatos aggályok csupán ürügyként szolgálnak, hogy kiűzzék őket Jeruzsálem környékéről. A város arab környékein lakáshiány van, mivel az izraeli hatóságoktól szinte lehetetlen építési engedélyt szerezni.

Múlt hónapban az Ítélőtábla elutasította a terület építési tilalmát feloldó katonai rendelet törlésére irányuló petíciót, amit a palesztin lakosok nyújtottak be. Így lehetővé vált a 13 nagy épület lerombolása a Wadi al-Hummus néven ismert területen, Jeruzsálem peremén.

A bontásra ítélt épületekben 100 lakás található, 20 közülük lakott a többi építés alatt áll.

A lakosok 7 éven át folytattak jogiharcot a lakóházak építését leállító katonai rendelet ellen. Bár a lakóházakhoz az építési engedélyt a Palesztin Hatóság adta ki közel 10 évvel ezelőtt, Izrael 2012-ben leállítottatta a munkálatokat Wadi al-Hummus területén a biztonsági fal közelsége miatt.

Az Európai Unió  külügyi szolgálata arra szólította fel az izraeli hatóságokat, hogy azonnal állítsák le a társasházak lerombolását.
“Az ilyen politika aláássa az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldáson alapuló rendezését és a tartós béke megteremtésének lehetőségét, ugyanis Jeruzsálem számára az egyetlen megfelelő, reális megoldás, hogy közvetlen tárgyalások eredményeképpen Izrael mellett a palesztin állam fővárosává is váljon” így az EU-s közlemény.

Gilad Erdan izraeli biztonsági miniszter nem hagyta szó nélkül az EU vádjait.

„Az EU szóvivője szokás szerint minden további vizsgálat nélkül elfogadja a palesztin hazugságokat – felelte Erdan a twitteren. Amikor az illegális építkezés biztonsági fenyegetést jelent, Izraelnek – az Oslói megállapodás szerint is – joga van a törvény eszközeivel élni ellene… A palesztinok szándékosan építették házaikat a biztonsági kerítés mellé.”

[popup][/popup]