Hazakerült Dzseninből az izraeli fiatal holtteste, amelyet palesztin fegyveresek elraboltak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hazakerült a palesztin Dzseninből annak az izraeli drúz fiatalembernek a holtteste, akit palesztin fegyveresek lekapcsoltak a lélegeztető gépről, majd miután meghalt, holttestét elrabolták és átadásáért különféle követeléseket támasztottak.  

Forrás: Twitter

Jeruzsálem, Ramallah és a régió számos fővárosa megkönnyebbülten lélegezett fel csütörtök reggel, amikor a Vörös Félhold mentőautó, amely Tiran Perro holttestét szállította, megérkezett az észak-szamáriai Dzsenin közelében lévő Szalem-átkelőhöz.

AZ ügyről az ujkelet.live tudósít. A holttest visszajuttatása 30 órás közvetett tárgyalások eredménye volt, amelyekben a felek hosszú listája vett részt, és váratlan irányokból érkező fenyegetéseket, ígéreteket és segítségnyújtást tartalmazott, jelentette a Walla hírportál.

Magas rangú izraeli tisztviselők és nyugati diplomaták, akik közvetlenül részt vettek a tárgyalásokon, elismerték, hogy ha Tiran Perro holttestét nem szállították volna vissza Izraelbe csütörtök reggel, az Izraeli Védelmi Erők nagyszabású hadműveletet indított volna Dzseninben, amely mindkét oldalon sok áldozatot követelt volna.

,,Mindenki megértette, hogy vérfürdő lehetett volna belőle” – mondta a Walla által idézett nyugati diplomata.

A szamáriai Dzsenin (Palesztin Hatóság területe) melletti közlekedési baleset következtében került kórházba.

A drúz Daliat al-Karmelből származó 18 éves áldozat családja azt állítja, hogy még életben volt, amikor palesztin fegyveresek bevonultak a kórházba, leválasztották a létfenntartó rendszerekről és elvitték a holttestét.

Az áldozatot később Tiran Peroként azonosították. Nagybátyja vele volt a kórházban, és azt mondta, Tiran állapota súlyos de stabil volt. Egyszer csak fegyveresek csoportja jelent meg a kórházban, ,,a balesetben érintett fiatalembert” keresve.

,,Fegyvereikkel a levegőbe lőttek mint egy hollywoodi filmben, és arabul kiabáltak, senki sem merte megállítani őket. Lekapcsolták a gépekről, és egy járműbe dobták” – tette hozzá.

Egy palesztin tisztviselő szerint a baleset kedd délután történt, a holttestet ezt követően vitték el a fegyveresek a dzsenini Ibn Szina Kórházból.


Egy izraeli tisztviselő azt mondta, hogy a Pero holttestét elraboló fegyveres csoport élén egy olyan férfi állt, aki családi kapcsolatban áll a dzsenini Al-Aksza Mártírok Dandárok terrorista csoport korábbi dzsenini vezetőjével, Zakaria Zubeidivel – aki jelenleg izraeli börtönben ül – de őt magát inkább a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezettel azonosítják.

Tiran Pero, egy izraeli drúz fiatalember autóbalesetet szenvedett Dzsenin közelében. Kórházba szállították, de egy palesztin fegyveres csoport behatolt a kórházba, levették őt az életben tartó gépekről, és miután meghalt, holttestét elrabolták, hogy ennek birtokában követeléseket támasszanak. Csak miután az izraeli hadsereg bevonulással fenyegetőzött, szánta rá magát a – Dzsenin fölötti uralmát gyakorlatilag elveszített – Palesztin Hatóság a közbelépésre.

 

Az izraeli tisztségviselő szerint a fegyveres csoport vezetőjének egy másik családtagja a közelmúltban életét vesztette az izraeli hadsereggel folytatott összecsapásban, holtteste pedig Izraelnél maradt. Egy másik rokona pedig izraeli börtönben van.

Az izraeli értékelés szerint a fegyveresek úgy gondolták, Tiran holtteste alku tárgyaként szolgálhat az Izraelnél lévő palesztinok maradványainak kiadatására, de az incidens, amibe keveredtek, túlnőtt rajtuk.

Teljes cikk

 

Címkék:Tiran Perro

[popup][/popup]