Ház saját bunkerszobával

Írta: MTI/Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle

Szderótban, Izrael leginkább rakéták veszélyeztette városában hatezer új beton óvóhelyet építettek öt év alatt a régi házakhoz, az újakat pedig eleve bunkerszobával adják át.

Szderot bunker játszótér

Szderot bunker játszótér (Fotók: MTI/Shiri Zsuzsa)

A Gázai övezet határától mindössze egy-két kilométerre fekvő városban idilli a táj, kék az ég, a kékségét csak egy-egy felhőgomoly szakítja meg, amelyet a Vaskupola elfogó rakétáival felrobbantott gázai lövedékek hagynak maguk mögött. Hosszú percekig lebegő háborús emlékeztetőt hagynak a szinte teljesen kihalt utcák fölött – jelentette csütörtökön a háborús helyszínről az MTI tudósítója.

Noam Bedein, a Szderóti médiaközpont igazgatója egyenesen a világ óvóhely fővárosának nevezi a települést, amely félmilliárd sékelt (harminc milliárd forint) kapott öt év alatt az óvóhelyek építésére az izraeli kormánytól.A városka házai szépek és rendezettek, teljesen átlagosak lennének, ha nem tűnne fel a zsebkendőnyi kertekben a rengeteg hatalmas betonkocka, a családi házak családi bunkerei, a rakétatámadások elleni fedezékek.

A házakon alig vannak becsapódásnyomok, mert a helyiek azonnal helyreállítják a károkat, eltakarítják a romokat és betömik a betonba ütött lyukakat, majd úgy élnek tovább, mintha mi sem történt volna.

Erről személyesen is megbizonyosodhatott az MTI tudósítója egy festékgyárnál, ahová alig két hete egyszerre két lövedék is becsapódott, s amely azonnal lángra kapott a tűzveszélyes vegyszerek miatt. De már dolgoznak a még kormos falak között, s Baruh Kogen tulajdonos szerint egy hónap múlva teljesen újjáépítve a régi mértékben folyhat a termelés.

Sderot festékgyár 2

A leégett festékgyár

Kogen elmondta az MTI tudósítójának, hogy a direkt károkat ugyan megtéríti a kormány, de a tulajdonosra hárul rengeteg járulékos költség, például fizetnie kell a rommá lőtt, nem működő gyár dolgozóit. A két rakéta együtt 10-15 millió sékel (600-900) millió forint kárt okozott.A szderóti gyáros nem lát esélyt a békekötésre a palesztinokkal mindaddig, amíg a Hamász uralja a Gázai övezetet. Szerinte csakis a terület részleges megszállása akadályozhatná meg a rakéták kilövését.

Szderót polgármestere, a városkában hét gyermekét nevelő Alon Davidi szerint viszont akkor lesz változás, ha sarkukra állnak a sorsukért felelősséget érző gázaiak, és lecserélik vezetőiket olyanokra, akik a nyugati segélyekből nem rakétákat, hanem közoktatást fejlesztenek.

Szderótban különös gonddal foglalkoznak a háborús fenyegetettségben felnövő gyermekekkel. Jedidia Harus, a Jewish National Foundation (JNF) nevében elmondta, fennállása öt évében eddig negyedmillió gyermeklátogatást számláltak össze a város kiválóan felszerelt, mégis szívszorító bunker-játszóterén, ahol egyszerre ötszáz kicsi babázhat, mászókázhat, szülinapozhat, pöci-focizhat megerősített betonfalak között.

A városka rendőrőrsén a világ egyik legszínesebb rakétagyűjteménye dicséri a gázaiak kreativitását. Van a gyűjteményben olyan szerkezet, amelyen még látszik egykori útjelző oszlop múltja, másik valaha egy csatorna részeként szolgálhatott, s vannak amelyek fegyvergyárak szakszerű munkáját dicsérik. A mindenféle színű, anyagú és méretű házilagos rakéták közé ma már csak különleges darabokat vesznek be, mert nincs hely minden egyes lövedék tárolására.

Gázából Izraelbe összesen mintegy húszezer rakétát lőttek ki az utóbbi tíz évben, s ebből az övezet közvetlen szomszédságában, az út túloldalán lévő huszonnégy ezer lakosú Szderótra nyolcezer hatszáz esett.

“Vörös szín” – mondogatja egy hang a légiriadók idején, amikor a lakosoknak legfeljebb tizenöt másodperc alatt fedezéket kell találniuk. Szderótban még a tavaly decemberben átadott pályaudvar is bombabiztos. Tizenhárom halott és több tucat sebesült emlékezteti a város lakóit a bunkerek megépítése előtti időkre.

[popup][/popup]