Hatalmi harc folyik – Heisler András a Schwezoff-ügyről

Írta: Czene Gábor, nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Nagy feltűnést keltett, hogy fontos hitközségi pozíciót kapott egy volt katolikus kántor, aki transzvesztita előadóként is tevékenykedett. Heisler András, a Mazsihisz elnöke ragaszkodik ahhoz, hogy a szerinte erkölcsileg alkalmatlan Schwezoff Dávid távozzon tisztségéből.

Heisler András fotó Kurucz Árpád Népszabadság

Heisler András (fotó: Kurucz Árpád, Népszabadság)

– Zoltai Gusztáv csaknem huszonöt éven át egy személyben volt a BZSH (Budapesti Zsidó Hitközség) és az országos szervezet, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) ügyvezető igazgatója. Lemondásával mindkét poszt megüresedett. Elsőként a BZSH közgyűlése döntött az utódról. Kívülről úgy tűnt, ön a legkevésbé sem örül annak, hogy Schwezoff Dávidra esett a választás.

– Jól látta, valóban nem örültem. Lényegesen jobb jelöltnek tartottam Horváth Józsefet, aki a BZSH és a Mazsihisz gazdasági átvilágításának projektkoordinátora volt. Tiszta előéletű és becsületes ember, szakmailag is alkalmas a posztra. A választáson, sajnos, labdába se rúgott.

– Már a BZSH-közgyűlés idején is tudott valamit Schwezoff meglehetősen mozgalmas múltjáról?

– Pletykálták, hogy valamikor állítólag fellépett egy melegbárban, de erről semmiféle bizonyítékot nem láttam. Se fényképet, se mást. Éppen ezért nem is foglalkoztam vele. Azt pedig végképp nem tudtam, hogy ez nem egyszeri alkalom volt, hanem akkori életformájának szerves, meghatározó része. Katolikus és evangélikus vallásgyakorlata pedig még támogatóit is meglepte.

– Minderről a BZSH-választás után, a Mazsihisz közgyűlése előtt számolt be a Tudozsido.com zsidó közéleti blog. A fotókkal illusztrált bejegyzés szerint Schwezoff Dávid korábban transzvesztita énekesként szerepelt, katolikus kántorként ténykedett és az evangélikus egyetem lelkészképzőjére is járt. A botrány ellenére a Mazsihisz ügyvezető igazgatójává is majdnem megválasztották. A győztes Kunos Péter 45, Schwezoff Dávid 40 szavazatot kapott.

– Sokaknak nehezen érthető, ami történt. Felfogásom szerint nem Schwezoff Dávid kapott 40 szavazatot, hanem a szervezetünkben megindult változások kaptak 40 ellenszavazatot. Ennyien vannak a küldöttek között, akiket vagy félrevezettek, vagy félnek a szervezet modernizációjától, vagy elutasítják a hitközség átlátható működését. A félelmük annyira erős, hogy teljesen vállalhatatlan döntést hoztak, félredobtak minden racionális szempontot. Azért szavaztak Schwezoff Dávidra, mert tőle várják az előző nomenklatúra fenntartását. Létezik egy kör ugyanis, amely a régi rendszer megmaradásában érdekelt.

– Milyen körről beszél?

– Zoltai Gusztáv volt hűbéreseiről. Mindenképpen szeretnék megakadályozni, hogy új szelek kezdjenek fújni a Mazsihisz háza táján. A Schwezoff Dávidra adott szavazatoknak semmi közük a zsidósághoz és a zsidó értékrendhez. Egyszerűen csak hatalmi harc folyik. Megjegyzem, hogy a hozzám eljutott információk szerint Schwezoff Dávid a BZSH ügyvezető igazgatójaként – alig több mint egy hete tölti be a posztját – ugyanazt a stílust képviseli, amit elődje. Ígérgetésekkel, emberek megvásárlásával próbálja tovább építeni a hűbéresi rendszert. Kaptunk egy másik Zoltai Gusztávot, csak rosszabb kiadásban. Úgy látszik, a korszak még nem zárult le.

A teljes interjú itt olvasható.

Címkék:Mazsihisz

[popup][/popup]