Brit választások: hatalmas konzervatív győzelem, Jeremy Corbyn lemond

Írta: 444.hu/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A BBC prognózisa szerint a kormánypártnak akár 78 fős többsége (364 mandátum) is lehet az alsóházban. Ezzel 1987 óta a legnagyobb parlamenti többséget sikerülhet megszerezniük. 

Boris johnson, a toryk vezére

Az eredményről Boris Johnson azt mondta, hogy a felhatalmazás nemcsak a Brexit végigvitelére szól, hanem az ország egyesítésére és a brit nép érdekében meghozandó elsődleges fontosságú feladatok végrehajtására, mindenekelőtt az állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) fejlesztésére.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője pedig kiábrándítónak nevezte az eredményt, miután az elmúlt 84 év legrosszabb eredményét hozta össze a pártjának. Hozzátette, hogy le fog mondani, ugyanakkor azt még nem jelentette be, hogy pontosan mikor. Szeretne mindaddig a posztján maradni, amíg a pártban lezajlik a történtek értékelési folyamata. Annyi biztos, hogy a következő választáson már nem ő vezeti a Munkáspártot.

Az utóbbi években, mióta Corbyn állt a Munkáspárt élén, a pártban rendkívüli módon megnovekedett az antiszemitizmmus. Példa nélküli módon, nem sokkal a választások előtt a brit zsidók legfontosabb lapja, a Jewsh Chronicle vezércikkben fordult a brit választókhoz és azt kérte tőlük: ne szavazzanak Corbynra.

444.hu

[popup][/popup]