Hat hónap után Abbász hajlandó fizetni a Gázai övezet teljes áramszámláját

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Palesztin Hatóság szerdán bejelentette, hogy készen áll visszaállíttatni és fizetni a Gázai övezetnek nyújtott teljes villamos energia ellátást, véget vetve a több mint hat hónapos szankciónak, a már eleve áramhiánnyal küszködő tengerparti enklávéban.

 

 

Az intézkedés a palesztin megbékélési folyamat egyik kulcspontja volt a Palesztin Hatóság és az övezetet uraló Hamász terrorszervezet között.

Abbász drasztikusan csökkentette az áramért fizetett összeget Izraelnek azzal a céllal, hogy nyomást gyakoroljon a Hamászra és meggyengítse uralmát Gázában.

A Palesztin Hatóság most jelezte Izraelnek, hogy növelje 50 megawattal a szolgáltatást a gázai erőművekben, visszaállítva a gázai villamos energia ellátást a 2017 júniusa előtti állapotra, nyilatkozta Hussein al-Sheikh polgári ügyekért felelős miniszter a Wafa híroldalnak.

Az intézkedéssel a gázaiak naponta ismét 6-8 óra áramhoz jutnának, az eddigi napi két-négy óra helyett. A villamosenergia-válság idején előfordult, hogy bizonyos napokon egyes gázaiak naponta több mint négy órára elég áramot kaptak, köszönhetően az Egyiptomtól beszerzett üzemanyagnak.

A villamos energia hiány súlyosan akadályozta az olyan alapvető szolgáltatásokat, mint a vízkezelés és az egészségügyi ellátás.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]