Hároméves oktatási csereprogramot írt alá Izraelben Palkovics László

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Hároméves, 2019-ig érvényes oktatási csereprogramot írt alá Izraelben Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár.

palkovics-laszlo“Az izraeli oktatási minisztériummal született megállapodás egyik legfontosabb pontja a magyar felsőoktatási rendszer külföldi hallgatók irányába való kiterjesztése volt”- hangsúlyozta Palkovics László az egyezmény aláírása után az MTI tudósítójának. Hozzátette: az oktatás nagyon fontos eleme a két ország kapcsolatának, és egy nagyon jó, nyílt beszélgetés zajlott ezekről a kérdésekről az izraeli oktatási minisztérium képviselőivel, akik semmitől sem zárkóztak el. Magyarország felajánlott ötven Stipendicum Hungaricum ösztöndíjat az izraeli hallgatóknak, amelyek közt BA, és mesterképzés, valamint doktori és posztdoktori tanulmányok is vannak, elsősorban agrár, műszaki és különböző kulturális területeken.

“A magyar állam célja ezekkel az ösztöndíjakkal, hogy akik Magyarországon szereznek diplomát, utána Magyarországot képviseljék a saját országukban: ez egyfajta befektetésnek tekinthető”- közölte a magyar felsőoktatás irányítója. “És ennek akár olyan konkrét haszna is lehet a jövőben, hogy ha egy vízügyi szakterületen végzett diák hazajön Izraelbe, és elkezd vízgazdálkodási területen dolgozni, akkor ebbe várhatóan magyar cégeket is bevon, és ezzel a gazdasági kapcsolatok is fejlődnek”- tette hozzá. Kiemelte: már ma is magas számú izraeli hallgató tanul fizetős egyetemeken, köztük jelenleg nyolcszázan orvostudományi területen, ezek az ösztöndíjak nem erre vonatkoznak. A Magyarországon végzett orvosok igen sikeresek, Izraelben kilencvenhat százalékuk sikeresen leteszi a diplomájuk honosításához szükséges helyi vizsgát, míg ez az arány a német egyetemeken végzetteknél csak hetven, a román egyetemeknél pedig harminc-negyven százalék körül van.

Az újabb hároméves oktatási megállapodás kiemelten foglalkozik a holokauszt magyarországi oktatásával is, tovább folytatják a Jad Vasem intézettel közös egyhetes történelemtanári továbbképzést, amelyen eddig ötszáz magyar oktató vett részt. Számos más kérdést is megtárgyaltak, köztük az izraeli kormány külföldi zsidó iskolákat támogató programjának magyar alkalmazását is, amely főként a Wesselényi utcai ortodox vallásos iskolánál jöhet szóba. Ezt az intézményt a magyar állam egy kormányrendelet alapján már ma is támogatja, és szeretnék, ha a tartalmi kérdésekben Izraelből kapnának segítséget: megfelelőnek tűnik erre az izraeli javaslat.

Palkovics László elmondta, hogy kiválóan működik a két ország egyetemei közti együttműködés, amelyben az izraeli felsőoktatási tapasztalataiból Magyarország sokat tanulhat elsősorban a start up kultúra fejlesztéséről, a hallgatók kezdeményezési kedvének felélesztéséről. Az államtitkár ismertette a zsidó kultúra szabályozott megjelenítését a központi tankkönyvekben, amelynek tartalmát egy tizenhat zsidó szervezetet képviselő kerekasztal dönti el. Azt is közölte, hogy a jövőben a pedagógusképzés reformjával szeretnék még érzékenyebbé tenni az oktatókat a zsidóság kérdéseivel kapcsolatban, és ehhez is számítanak az izraeli szakmai segítségre.

Megbeszéléseik jellemzésképpen elárulta, hogy más országokhoz képest Izraelben sokkal erősebbnek látta az érdeklődést, és a tárgyaláson az is különleges volt, hogy az asztalnál három magyarul tudó izraeli szakember is ült a túloldalon. “Beszélni már nehezen tudtak, de magyarul fogadtak bennünket a minisztériumban, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy a  két ország nagyon sok kérdésben hasonlít egymásra” – hangsúlyozta az oktatásügyi államtitkár.

 

[popup][/popup]