Harmincezer haszid zarándok érkezett az ukrajnai Umanba

Írta: Kovács Andrea/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Idén már több mint 30 ezer hászid zsidó érkezett szerdáig a világ különböző tájairól az ukrajnai Uman városába a zsidó újévet megünnepelni.

Haszidok imádkoznak Nachman rabbi sírja közelében (Brendan Hoffman/Getty Images)

 

Az UNIAN ukrán hírügynökség információi szerint több mint másfél ezer rendőr biztosítja majd a rendet az ország középső részében, Cserkaszi megyében lévő településen a zsidó ünnep alatt.

A zarándokok többsége az Egyesült Államokból, Izraelből, valamint Nagy-Britanniából, Hollandiából, Mexikóból és Argentínából érkezett idén Ukrajnába – közölte Dmitro Hriscsenko, a megyei rendőrség szóvivője a 112 Ukrajina hírtelevízióval.

A zsidó újév, a rós hasána idén szeptember 21-re esik, ám az ünnep már 20-án napszálltakor beköszönt. Így Umanban a zarándokok szeptember 20-tól 22-ig szándékoznak tartózkodni. Az umani ünnepek fő eseménye Nachman rabbi sírjának felkeresése. A hászidok hite szerint ugyanis, ha az újévet a rabbi sírjánál köszöntik, az szerencsét hoz számukra az elkövetkező évben.

Az ukrajnai Uman zsidó temetőjében nyugszik Nachman rabbi (1772-1810), a breszlovi haszidizmus alapítója, aki tanításaiban az Istenhez való egyszerű és örömteli viszony, a tánc és az ének fontosságát hangsúlyozta.

Nachman rabbi sírjához minden évben több tízezer hászid zsidó zarándokol el. A háromnapos umani zarándoklatot a hászid zsidók vidám táncos ünnepléssel töltik.

 

[popup][/popup]