Harminc éve történt – a Salamon-hadművelet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az etióp zsidók kimenekítését megörökítő videók, képek és dokumentumok gyűjteménye válik elérhetővé a nyilvánosság számára a Salamon-hadművelet 30. évfordulója alkalmából. Az 1991. május 24-én végrehajtott akció során 15 000 etióp zsidót szállítottak Izraelbe.

Kép: IAF Twitter

A hadsereg levéltárosai által végzett digitalizálási projekt során találták az anyagokat – írja az ujkelet.live –, amelyek dokumentálják a mentőgépek felszállásának előkészítését, Addisz-Abebában való leszállásukat és azt a pillanatot, amikor a művelet parancsnoka, Amnon Lipkin-Sahak bejelenti az akció elindítását. A videókat a légierő csapatai készítették, köztük az akkor Benni Gantz vezette Saldag kommandós egység tagjai, akik az etióp aszfalton őrizték az izraeli gépeket.

A videókkal együtt az archívum tartalmaz egy hangfelvételt Gantztól, amelyben a műveletről beszél röviddel a befejezése után. ,,A művelet alatt nincs idő izgulni – nyomás alatt dolgozol. De a repülőgépen körülnézel, elsősorban az idős embereket és a gyerekeket nézve. Az idős emberek – akikről tudod, hogy az álmuk valóra válik. És a gyerekek – akikről tudod, hogy 30-40 évbe telik, mire teljesen integrálódnak, de azután nem lesz gond”.

Később Gantz hozzáteszi: ,,Az etióp közösség évtizedekig tartó nehéz beilleszkedési folyamatra számíthat, de mi az egységben az első 24 órát a tőlünk telhető legjobbá tettük számukra.”

Szintén nyilvánosságra került a „műveleti fájl” is, amely tartalmazza a parancsot a Salamon-hadműveletre, az akcióval kapcsolatos kutatásokat és a kísérő hírszerzési vizsgálatot. A kiadott dokumentumok egy része még mindig cenzúrázott.

A parancs kifejti, hogy a műveletet azért hajtják végre, mert az etióp zsidók szenvedése fokozódik. ,,Az etióp kormány a bevándorlók szelektív szivárogtatását engedélyezi, hetente kis számban. Sőt, a belpolitikai / katonai helyzet arra utal, hogy a jelenlegi rezsim uralma véget ér, sötét árnyékot vetve az ottani zsidó lakosság jövőjére.” Abban az időben, a parancsot szigorúan bizalmasnak minősítették.

A dokumentumokból kiderül, hogy ,,súlyos hibákat fedeztek fel” a légierő ,,kommunikációs biztonságának” fenntartása során a művelet előkészületei alatt, a számos technikai probléma és kudarc mellett.

De a lényeg, hogy a művelet sikeres volt: 36 órán belül közel 15 000 zsidót hoztak Izraelbe több tucat gépen.

Teljes cikk

Címkék:Etióp zsidók, Salamon hadművelet

[popup][/popup]