Harari: Nem biztos, hogy az emberiség túléli a mesterséges intelligenciát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hosszú interjút adott vasárnap a brit Telegraph-nak Yuval Noah Harari izraeli történész, aki nemrég maga is aláírta azt a kiáltványt, amit filozófusok, fejlesztők, történészek és értelmiségiek hoztak nyilvánosságra a mesterséges intelligencia fejlődésének kockázatairól.

Yuval Noah Harari

A cikket a 444.hu ismerteti.

Az aláírók azt kérik a nagy tech-cégektől, hogy legalább 6 hónapra függesszék fel az új típusú intelligenciák fejlesztését, és előtte állapodjanak meg megfelelő biztonsági protokollok létrehozásáról.

Harari az interjúban arról beszél, hogy az ember rengeteg különböző eszközt és technológiát létrehozott már, de a mesterséges intelligencia az első, amely képes önálló történeteket kreálni.

A történész már 2011-ben megjelent, Sapiens című nagysikerű könyvében arról írt, hogy az embert a történetek megteremtésének képessége emelte ki az állatvilágból – a vallás, a nemzetek vagy a pénz mind olyan általa teremtett fogalmak, amik segítették az embert nagy számban együttműködni és szerveződni; ez emelte ki az állatvilágból.

Harari szerint most ezt a hatalmat engedjük ki a kezünkből az AI szabadon engedésével.Az új típusú AI-k ugyanis nem egyszerűen ember teremtette tartalmakat terjesztenek, de képesek teljesen önállókat létrehozni: „Képzeld el azt a világot, amiben a szövegeket, dallamokat, képeket és tévésorozatokat mind mesterséges intelligenciák hozzák létre. Nem is fogjuk fel egyelőre, hogy ez mit jelent. Milyen következménye lesz annak, ha az AI átveszi az irányítást a kultúránk felett?”

Harari szerint a múlt heti AI-generálta Schumacher-interjú és az ahhoz hasonló esetek csak a kezdetét jelentik annak az útnak, amin elindultunk: „Egy olyan világ felé tartunk, amiben ha online vitatkozol egy idegennel egy politikai kérdésről, nem tudhatod, valódi személy van-e a túloldalon. Az illető akár videofelvételt is küld magáról, amint épp beszélget valaki mással. De valójában nem igazi embereket látsz. Ez mind AI”.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]