Hamenei: a béketerv “veszélyes összeesküvés”

Írta:  MTI/Reuters - Rovat: Hírek - lapszemle

Veszélyes összeesküvésnek nevezte Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője Washington közel-keleti béketervét hétfőn, a Hamász radikális palesztin szervezet magas rangú vezetőivel folytatott megbeszélésén Teheránban.

Iszmail Hanije a Hamasz “politikai szárnyának” vezetője és Khamenei ajatollah iráni vallási vezető Teheránban (AP)

Az ajatollah kiemelte a rendezési tervnek a palesztin területekre irányuló befektetésekről szóló pontjait, amelyek szerinte a palesztin identitás megsemmisítésére irányulnak.

“A palesztin ügy az iszlám világ első és legfontosabb ügye” – jelentette ki Hamenei, hozzátéve, hogy Irán nemzetközi elszigeteltségének egyik oka Teherán határozott kiállása a palesztinok és a Hamász mellett.

A Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász szombaton Teheránba érkezett küldöttségét Száleh al-Arúri vezeti, aki a szervezet katonai szárnyának, az Ezzedin al-Kasszám Brigádoknak a parancsnoka.

Néhány hete már a Ciszjordániát irányító Fatah párt is kifejezte abbéli aggodalmát, hogy az amerikai elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner nevével fémjelzett rendezési terv – amelyet több arab ország is elutasított – gazdasági előnyök ígéretével próbálná rávenni a palesztinokat arra, hogy lemondjanak egy önálló államról.

A csomag 50 milliárd dolláros (több mint tizennégyezer milliárd forintos) befektetést helyez kilátásba Palesztinában és a környező arab országokban arra az esetre, ha a palesztinoknak sikerül békét kötniük Izraellel.

A „Békétől a jólétig” címet viselő 40 oldalas terv 179 infrastrukturális és üzlet projektet tartalmaz. Becslések szerint a csomag életbe lépése esetén megduplázódhatna a palesztin GDP, felére csökkenne a szegénységi ráta, több mint egymillió új munkahely jönne létre, és egyszámjegyűre csökkenne a palesztin munkanélküliség, amely 2018-ban 31 százalékos volt a Világbank adatai szerint.

A terv egyúttal javasolta a Gázai övezet és Ciszjordánia összekötését egy modern szállítási hálózattal. A múltban a hasonló felvetések Izrael biztonsági aggályain buktak meg.

 

 
 –

 

[popup][/popup]