Hamász-terroristákat gyanítottak a segélykonvoj autójában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az IDF vizsgálata megállapította, hogy a World Central Kitchen járművei elleni támadás nem felelt meg a hadsereg szabályzatának. Két magas rangú katonai vezetőt elbocsátottak.

Az ügyről az Euronews tudósít.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) két magas rangú tisztjét elbocsátják, több parancsnokot pedig hivatalosan elmarasztalnak, amiért elrendelték a World Central Kitchen segélymunkásainak járművei ellen a hét elején végrehajtott dróntámadást Gázában – közölte a hadsereg pénteken.

A hétfőn késő este történt incidens kivizsgálását, amelynek következtében hét humanitárius munkás meghalt, az úgynevezett “vezérkari tényfeltáró értékelő mechanizmus” végezte el, egy független katonai szerv, amely a háború idején történt szokatlan incidensek kivizsgálásáért felelős – írja a The Times of Israel.

A vizsgálat megállapította, hogy a csapást azért rendelték el a WCK-járművekből álló konvoj ellen, mert a tisztek azt gyanították, hogy azok a Hamász egyik fegyveresét szállítják, erről azonban nem bizonyosodtak meg, és a lépés a hadsereg szabályzatának is ellentmond. A vizsgálat szerint a tisztek a csapás elrendelésekor nem azonosították a járműveket a WCK-hoz tartozóknak.

A World Central Kitchen munkatársai aközben haltak meg, hogy élelmiszert vittek Gázába a rászorulóknak. A támadás után – amelynek hét halálos áldozata volt – Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elismerte, hogy valóban izraeli légicsapás ölte meg a segélyszervezet munkatársait, de hangsúlyozta, hogy a támadás nem volt szándékos.

Az IDF szerint az incidensnek hét különböző “cselekvési pontja”, és a drónjaik több gyanús akciót is láttak. A drónegység állítása szerint látták, amint egy adott ponton egy Hamász-terrorista felmászik az egyik teherautóra, és a levegőbe lő. Az IDF szerint ez a taktika gyakori, és a Hamász arra használja, hogy jeleket küldjön a környéken tartózkodó többi harcosnak a helyzetéről.

Az  IDF megpróbálta felhívni a helyszínen dolgozó segélymunkásokat, de nem tudta elérni őket. Ezután felhívták a WCK központját, az pedig megpróbálta elérni a helyszínen dolgozó segélymunkásait, de azok nekik sem válaszoltak. Amikor aztán a járművek elhagyták az egyik hangárt, az IDF drónegysége azt hitte, hogy ezek a Hamász járművei.

Teljes cikk

[popup][/popup]