Hamasz támadásra Izrael felére csökkentette a gázai erőmű üzemanyag-ellátmányát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael felére csökkentette a Gázai övezet egyetlen erőművének üzemanyag-ellátmányát hétfőn, válaszul a palesztin területről indított rakétatámadásokra.

Benjamin Netanjahu a Nevatim légibázison, háttérben az F-35-ös vadászrepülőgép. (Fotó: youtube)

Vasárnap három rakétát lőttek ki a Hamász szélsőséges palesztin szervezet vezette enklávéból, közülük kettőt megsemmisített a Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszer – közölte a katonaság. Egyelőre senki nem jelentkezett elkövetőként.

Izrael válaszul légicsapást indított a Hamász egyik katonai létesítménye ellen. Áldozatokról egyik oldalról sem érkezett hír.

Az izraeli védelmi minisztérium illetékes részlege (COGAT) közleményében azt írta, hogy az üzemanyag-ellátás felére csökkentése miatt jelentősen alacsonyabb lesz az erőmű áramtermelése. A COGAT aláhúzta, hogy a változás határozatlan ideig lesz érvényben.

A Gázai övezetben gyakori az áramhiány és az áramkimaradás. Izrael korábban azt ígérte, hogy új távvezetékekkel segít a helyzeten.

A gázai áramszolgáltató szóvivője, Mohammad Szabet kollektív büntetésnek nevezte Izrael döntését.

“Amúgy is válságban vagyunk, és a helyzeten tovább ront az izraeli döntés” – mutatott rá.

“Súlyos hatással lesz kétmillió ember életére és a létfontosságú szolgáltatásokra, például az egészségügyi ellátásra” – tette hozzá.

Az övezetben jelenleg napi hat órán át van áramellátás, majd egy tizenkét órás szünet következik. Szabet szerint az izraeli döntés nyomán az áramellátás négyórás szakaszokra csökken.

A Gázai övezet az izraeli és az egyiptomi blokád hatására az összeomlás szélére került. A helyzeten tovább rontott a külföldi segélyek csökkenése és a Ciszjordániát vezető Palesztin Hatóság szankciói.

Eközben Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hétfőn arra utasította a miniszterelnöki hivatal vezetőjét, hogy nyújtson be kérelmet 300 új lakóegység építésére a tervezési bizottsághoz. Az új otthonok egy ciszjordániai zsidó telepen, Dolevben épülnének fel.

“Mélyítjük gyökereinket, és lecsapunk ellenfeleinkre” – írta közleményében Netanjahu. “Folytatjuk a telepek megerősítését és fejlesztését” – tette hozzá.

Izrael gyakran válaszol a telepek bővítésével a palesztin támadásokra. Pénteken pokolgépes támadás ért egy Dolev környékén kiránduló izraeli családot, egy kamaszlány életét vesztette, apja és testvére súlyosan megsebesült. Az izraeli hadsereg a napokban több embert vett őrizetbe a támadással kapcsolatban, köztük a Hamász két tagját. (MTI)

[popup][/popup]