Halott katonák spermájából is születhet utód Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli törvényhozók még márciusban fogadták el azt az előzetes jogszabályt, amely engedélyezi, hogy az elesett katonák spermáját a halál beállta után legfeljebb 72 órán belül ki lehessen nyerni abban a reményben, hogy azt egy nap gyermeknemzésre használják. Ezt a katonák házastársai (illetve özvegyei) és szülei is kérvényezhetik.

Emberi sperma laboratóriumi nagyító alatt (Fotó: CC BY-SA 2.0 Bobjgalindo/Wikimedia)

A Bloomberg beszámolója szerint – szemlézte a hírt a qubit – a gyakorlat folytán már több tucat gyerek született, és több száz izraeli nő jelentkezett önkéntesen arra, hogy kihordja, vagy akár felneveli az így született gyerekeket. Az előzetes törvény a parlament szerint megnyithatja az utat a jelenség szélesebb körben való elterjedése előtt is.

Míg több országban egyenesen betiltották a hasonló eljárásokat, az USA-ban pedig államonként eltérő a szabályozás. „Amikor egy halott ember spermáját kinyerjük, akkor megpróbálunk helyreállítani valamit, ami tragikus körülmények között elveszett. Ez olyan, mintha egy élő emlékművet állítanánk fel” – mondta Gil Siegal, az izraeli Ono Akadémiai Főiskola bioetikai központjának vezetője.

Természetesen a katonáknak is van beleszólásuk abba, hogy mi történjen a spermájukkal egy esetleges, szolgálat közben történő haláleset után – minden besorozott férfi eldöntheti, hogy hozzájárul-e a spermája kinyeréséhez, vagy nem.

Teljes cikk

[popup][/popup]