Halasztott izraeli parlamenti ülés, vírusos egy képviselő

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Elhalasztották az izraeli parlament, a kneszet csütörtöki üléseit, mert az egyik képviselőnél kimutatták a koronavírus-fertőzést – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön.

A Kneszet ülésterme

Az arab pártok közös listájának Balad nevű pártjához tartozó Szami Abu Sehade képviselőnél mutatták ki a vírust. A képviselő jól érzi magát és tünetmentes, de a Balad teljes képviselőcsoportjának kéthetes karanténba kellett vonulnia.

Sehade már hétfőn karanténba ment, miután sofőrjénél kimutatták a SARS-CoV-2-vírust. A képviselő fertőzöttsége miatt elhalasztották az összes csütörtökre tervezett ülést, és arra kérték a képviselőház összes dolgozóját, hogy csak halaszthatatlan ügyekben jelenjenek meg az épületben.

A kneszet és az egészségügyi minisztérium vezetői a későbbiekben döntik el, hogy miként folyhat tovább a munka az izraeli parlamentben.

A 44 éves arab képviselőt a közelmúltban számos helyen tömeges rendezvényeken látták szájmaszk nélkül, és anélkül, hogy megtartotta volna a kétméteres távolságot másoktól.

Hétfőn a Balad több másik képviselőjével együtt részvétlátogatáson vett részt Kelet-Jeruzsálemben Ijad Hallak, a Jeruzsálem óvárosában szombaton lelőtt palesztin autista férfi családjánál. Egy tüntetésen is részt vett, amelyet a 32 éves, merénylőnek vélt autista férfi agyonlövése miatt tartottak Tel-Aviv déli részén, Jaffón.

Izraelben az utóbbi napokban ismét jelentősen növekedett a koronavírus-fertőzöttek száma, és a mentőszolgálat megnyitott több, már bezárt “drive in”, vagyis autós tesztelőállomást, ahol olyanok jelentkezhetnek, akik kapcsolatba kerültek ismert fertőzöttekkel, még ha nincsenek is tüneteik.

Csütörtökön tíz újabb iskolát zártak be, már összesen 50-et, miután fertőzötteket találtak bennük. Több ezer tanuló és tanár tartózkodik otthon a fertőzés újabb hullámának megjelenése óta.

A koronavírus-járvány kitörése óta 17 429 fertőzöttet tartanak nyilván, akik közül 14 993-en már meggyógyultak. Jelenleg 25-en vannak lélegeztetőgépen, a halálos áldozatok száma 287. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]