Halálukban találkoznak a szerelmesek

Írta: pecsistop.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Az élet szétszakította őket: egyikükből második világháborús mártír lett, a másikból híres fejszámoló-művész. Szerelmük soha nem teljesedett be, most Dombóváron, ahol nyolcvan éve nyaranta találkoztak, újra együtt lehetnek.

Szenes Hanna

Dombóvár képviselő-testülete bő egy éve döntött úgy, hogy egy újonnan kialakított utcát Pataki Ferencről neveznek el. A híres fejszámoló-művész Dombóvárról indult világhódító útjára, tavaly nyáron 97 éves korában hunyt el, a városvezetés a közterület elnevezésével tisztelgett előtte.

Szenes Hanna 1921. július 17-én született Budapesten, értelmiségi zsidó családba. Közeli rokona volt a dombóvári Sas (korábban Spitzer) családnak, szinte minden vakációját itt töltötte unokatestvéreinél. Itt ismerkedett meg a vele egykorú Pataki Ferenccel, a dombóvári gimnázium tanulójával, a későbbi híres fejszámoló-művésszel.

Hanna 1939-ben Palesztinába költözött. 1943-ban elhatározta, hogy Magyarországra utazik és segít a zsidóság kimenekítésében. 1944 januárjában angol katonaként ejtőernyős kiképzésben vett részt Egyiptomban, márciusban a jugoszláv partizánok által ellenőrzött területre dobták le két ejtőernyőstársával. A magyar határt júniusban, Magyarország német megszállása után sikerült átlépniük. Amikor átjutottak a Dráván, Szenes Hannát és társait egy csendőrjárőr elfogta, így a Gestapo fogságába kerültek. A fiatal nőt kegyetlenül megkínozták, majd a nyilas hatalomátvételt követően 1944. november 7-én, Budapesten a Margit körúti fogházban ítélethirdetés nélkül kivégezték.

Pataki Ferenc

Szenes Hannának ma nagy kultusza van Izraelben, naplóját és írásait több nyelven, köztük magyarul is kiadták, versei közül néhányat meg is zenésítettek. Életéről a világ több országában filmek is készültek, sokan a modern kori zsidó történelem egyik legismertebb hősének és példaképének tartják.

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere elmondta: ebből a kultuszból Magyarországra nem sokat lehet érezni, egyetlen közterületről tud, amelyet a hősről neveztek el. Részben ezért döntöttek úgy, hogy a teret Szenes Hannáról nevezik el. Részben pedig azért, mert Hannát gyengéd szálak fűzték fiatal korában Pataki Ferenchez, erről maga a fejszámoló-művész mesélt idős korában. A szerelmesek azonban 1939 után nem találkoztak többet.

A város polgármestere ennek tudatában javasolta a képviselőknek, hogy ha már életükben nem tudtak egyesülni, akkor legalább a róluk elnevezett közterületek legyenek egymás mellett. Az önkormányzat tervei között szerepel egy installáció is az új, kialakításra váró terecskén, amely Szenes Hannára és Pataki Ferencre emlékeztet.

Forrás: pecsistop.hu

[popup][/popup]