Két halálos áldozata van az Askelont ért rakétatámadásoknak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Két izraeli életét vesztette, többen megsérültek, amikor kedden az órák óta tartó Askelont célzó gázai rakétatámadások egyik fordulójában közvetlen találat érte otthonukat.

Rakétabecsapódás egy iskolában (Forrás: twitter)

A helyzetről az ujkelet live ad összefoglalót.

Az askeloni Barzilai Orvosi Központba eddig 74 sérült érkezett a rakétatámadások eredményeként: 2 súlyos, 2 közepesen súlyos, 49 könnyű sérüléseket szenvedett, míg 21 sokkot kapott.

Az izraeli hadsereg délután elrendelte az askeloni lakosoknak, hogy további utasításig ne hagyják el az óvóhelyeket. Az utasítást később feloldotta.

A hadsereg délután megerősítette, hogy a Sabak biztonsági szolgálattal együttműködésben, megölte a Palesztin Iszlám Dzsihád különleges rakéta egységségének vezetőjét, Szameh Abed al-Mamlukot, más vezető rakéta felelős tisztek mellett, akik a többszintes épületben rejtőztek.

Az Iszlám Dzsihád bosszút ígért három parancsnoka megöléséért.

Az egyik megölt parancsnok, Mummad Abu Al-Ata, Baha Abu Al-Ata testvére, akit Izrael 2019 november 12-én likvidált, 48 órán át tartó harcokat robbantva ki az övezettel.

A katonaság továbbá közölte, hogy az elmúlt órákban újabb légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet terrorista célpontjai ellen. A célpontok között volt a Hamász egyik vezető parancsnokának hivatala, katonai posztok, katonai létesítmények és egy fegyverraktár.

A média becslései szerint 2 óra alatt mintegy 200 rakétát lőttek ki Gázából Askelonra és Asdodra, sérüléseket és anyagi károkat okozva.

A Hamász azt állította, hogy 5 perc leforgása alatt 137 rakétát lőtt ki Asdodra és Askelonra, és azt ígérte, tartogat még ,,meglepetéseket” Izraelnek.

Az egyik rakéta Askelonban egy iskolába csapódott be.

Szerencsére az épület üres volt, mivel a Polgárvédelmi Parancsnokság tanítási szünetet rendelt el mára.

A keddi harcok elsősorban a déli határ közvetlen közelében lévő izraeli közösségeket valamint Szderotot és Askelont célozták, majd délután negyed 2-kor Asdodra is elindult a rakétaeső.

Hétfő este 6 óra óta mintegy 630 rakétát lőttek ki Gázából Izraelre, ebből az első körben hetet Jeruzsálemre és Beit Semesre.

480 rakéta jutott át a határkerítésen. A Vaskupola rakétavédelmi rendszer 90 százalékos hatékonysággal fogta el a lakott területre tartó rakétákat.

Az Askelont célzó masszív rakétatámadásokkal a terrorszervezetek probálják kiaknázni, hogy a Vaskupola nem képes 100 százalékos biztonságot nyújtani.

Teljes cikk

[popup][/popup]