„Halál Amerikára! Halál Izraelre!” – kiabálják a tüntetők Jemenben

Írta: vs.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az elnök és a kormány lemondása után Jemenben belpolitikai tanácstalanság uralkodik, és több ezren vonultak országszerte az utcára pénteken. A kormány bukásában szerepet játszó síita húszi felkelők az iszlámot éltetve tüntetnek, és ezzel egy időben a felkelők ellen is demonstrálnak.

Szanaában, Jemen fővárosában a húszik több ezer támogatója gyűlt össze, és azt skandálták, hogy „Halál Amerikára, halál Izraelre, átok a zsidókra, győzelem az iszlámnak!” Ezt az eredetileg iráni rigmust gyakran használják a felkelők, őket állítólag szoros kapcsolat fűzi a síita Teheránhoz.

Valamivel korábban pedig demokráciapárti aktivisták tüntettek a húszik ellen, akik a 2011-es arab tavaszi események központjának számító Változás téren gyűltek össze, és azt kiabálták, hogy „Mi vagyunk a forradalom!”

Jelentős tüntetések voltak az ország déli részén is, ahol az emberek aJementől való elszakadás mellett szálltak síkra. Ádenben a repülőtéren és a biztonsági erők székházán is felvonták az 1990-ig létezett független Dél-Jemen lobogóját.

A húszi fegyveresek a héten foglalták el az elnöki palotát, körülvették Abed Rabbo Manszúr Hádi államfő rezidenciáját, és fogságba ejtették az elnök kabinetfőnökét. Az elnök és a kormány csütörtökön a húszik nyomására hivatkozva lemondott, amit a felkelők üdvözöltek. Pénteken közölték, még nem jutottak végleges álláspontra következő lépésükről, de fontolóra vették egy „nemzetmentő tanács” felállítását. A lázadók továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a főváros főbb pontjait és az állami intézményeket, valamint több miniszter otthona előtt is fegyveresek strázsálnak. A parlament vasárnap ül össze, hogy döntsön az elnök és a kormány lemondásáról.


Jemenben Ali Abdalláh Száleh elnök hatalmának 2011-es megdöntése óta belpolitikai káosz uralkodik. A húszik szeptemberben vonták ellenőrzésük alá a főváros nagy részét, nem sokkal azután, hogy ENSZ-közvetítéssel tűzszüneti megállapodást kötöttek a kormánnyal. Azért támadják a kormányt, mert állításuk szerint elnyomják a síitákat a szunnita vezetésű országban.
A teljes cikk itt olvasható.
[popup][/popup]