Haiti és izraeli szerző kapta az idei Femina-díjat Franciaországban

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Yanick Lahens haiti és Zeruja Salev izraeli írónőnek ítélték oda hétfőn az egyik legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Femina-díjat.

A franciául alkotó haiti szerző Bain de lune (Holdfürdő) című regényért érdemelte ki az elismerést. Az írónő negyedik művében a természeti katasztrófákon, a politikai megalkuvásokon és a szétszakított családok történetét keresztül mesél hazájáról.

“Nagyon boldog vagyok. Az elismerés jól esik, és főleg az érintett meg, hogy a zsűri megértette: még ha Haitiban is játszódik ez a történetet, egyetemes a mondanivalója” – mondta a francia hírügynökségnek a 61 éves írónő.

Yanick Lahens 1953-ban született Port-au-Prince-ben. Hazája egyik legismertebb kortárs szerzője, Haiti kulturális és társadalmi fejlesztésének egyik elkötelezett élharcosa, számos francia művészeti díj birtokosa.

Zeruja Salev (forrás timesofisrael.com)

Zeruja Salev (forrás: timesofisrael.com)

A külföldi szerzőknek járó Femina-díjjal, amelyet egykor Szabó Magda magyar írónő is megkapott, az izraeli Zeruja Salev gazdagodott, amelyet a Séérit ha-hajim című regényéért ítéltek oda.

Az írónő örömének adott hangot amiatt, hogy ő az első izraeli szerző, aki megkapta ezt a díjat. Azt is elmondta, hogy szerette volna megosztani ezt a pillanatot apjával, aki két héttel ezelőtt hunyt el.

Zeruja Salev, Meir Salev írónő lánya 1959-ben egy galileai kibucban született. Jelenleg Jeruzsálemben él, ahol könyvkiadóként és íróként dolgozik. Ahhoz az új izraeli írógenerációhoz tartozik, amelyet a földrajzi határok miatti konfliktusoknál és a népek közti háborúknál sokkal jobban érdekelnek a belső társadalmi konfliktusok, a nemek közti harc vagy az érzelmi korlátok következményei. Díjazott művében a szülő-gyermek viszony rejtélyességéről ír. A Le Monde című napilapnak 2007-ben adott interjúban ugyanakkor akkor azt mondta, hogy “nem menekül az izraeli valóság elöl”. “Ellenkezőleg, nagyon is érdekel. Tény, hogy nem akarok róla írni, így nem. Az irodalom számomra valami sokkal mélyebb, tisztább dolog, mint a politika. A politika túl zajos. Az izraeli valóság túl durva ahhoz, hogy regényeket írjunk belőle” – mondta az írónő.

[popup][/popup]