Háborús bűnök?

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Háborús bűnökkel vádolja Izraelt a Human Rights Watch.

Zavargások a Gázát Izraeltől elválasztó határon ez év áprilisban

A halált okozó fegyverek izraeli bevetése a Gázai övezet határán március végétől zajlott zavargásokban a palesztinok ellen háborús bűnnek tűnik – jelentette be a Human Rights Watch (HWR) emberi jogi szervezet szerdán.

Az éles lövedékeket a civil szervezet szerint az izraeli katonák a közvetlenül életüket nem veszélyeztető palesztinok ellen vetették be, és ezért az ENSZ vizsgálatát és az izraeli tisztek elleni fellépést sürgeti a szervezet.

Az izraeli politikai és katonai vezetők egyelőre nem reagáltak a HRW jelentésére, de korábban többször hangsúlyozták, hogy a katonák csak minden más tömegoszlató fegyver kudarca után vetettek be halál okozására alkalmas fegyvereket, és amennyiben lehetőségük volt, akkor a határkerítést rongáló, vagy azon átkelő palesztinok lábát, és nem életfontosságú szerveit célozták meg.

Emellett Jeruzsálem szerint a határ áttörését megkísérlő gázaiak veszélyeztették a határ mellett élő izraeli településeket, és a palesztin civilek mögött az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász fegyveresei próbáltak bejutni az ország területére.

A HRW kilenc palesztin esetét ismertette, akik egyikét háton, másikát fejbe lőtték, amikor palesztin zászlóval a határ jelző kerítéshez közeledtek.

A Hamasz által irányított gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint 123-an vesztették életüket a március 30-án kezdődött határ menti tüntetésekben, és több ezren megsebesültek.

Benjamin Netanjahu, mikor erről faggatták Londonban, így foglalta össze az ügy lényegét: Mi megpróbáltunk más módszereket alkalmazni, de a Hamasz azt akarta, hogy ezek az emberek meghaljanak.

Netanyahu on Gaza Protesters: Israel Tried Non-lethal Methods, but Hamas Wants Them to Die

Netanyahu on Gaza protesters: Israel tried non-lethal methods, but Hamas wants them to die

LONDON – Prime Minister Benjamin Netanyahu said on Thursday that Palestinian protesters on the Gaza border are not peaceful demonstrators, but members of Hamas. Netanyahu defended Israel’s use of live fire to stop the protesters, saying “Hamas wants them to die.”

 

Címkék:Gáza

[popup][/popup]