“Háborús bűncselekmény”, “etnikai tisztogatás”, “izraeli mészárlás”

Írta: (MTI/EFE - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztin vezetés a ciszjordániai házak lerombolásáról

(Photo by Ahmad GHARABLI / AFP)

– A palesztin vezetés hétfőn “háborús bűncselekménynek”, “etnikai tisztogatásnak” és “izraeli mészárlásnak” nevezte azt, hogy az izraeli hadsereg hajnalban engedély nélkülinek ítélt palesztin társasházakat kezdett el lerombolni Kelet-Jeruzsálem környékén.
    “Izrael palesztinok százait űzi el jeruzsálemi otthonaikból, hogy kiterjessze illegális telepeinek gyarmati uralmát” – mondta Hanan Asravi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának tagja. Ez “háborús bűncselekmény és etnikai tisztogatás, amelynek egyértelmű nemzetközi elítéléshez és büntetőjogi felelősségre vonáshoz kell vezetnie” – fogalmazott Asravi, aki a történtek kivizsgálását kérte a Nemzetközi Büntetőbíróságtól (ICC).

Az izraeli hadsereg és rendőrség hétfőn több tucat lakást rombolt le Vádi-el-Hummuszban, Ciszjordániának a Palesztin Hatóság (PH) joghatósága alá tartozó területén. Egy bíróság ugyanis úgy határozott, hogy az említett lakások veszélyesnek számítanak, mivel az Izrael által emelt elválasztó kerítés közelében találhatók. Egy hét évvel ezelőtti katonai parancs értelmében a kelet-jeruzsálemi Szúr Báhirral határos Vádi-el-Hummuszt elválasztó kerítés 250 méteres körzetében tilos építkezni.

A lerombolásra ítélt 12 társasházba 72 lakást terveztek, ez mintegy 350 ember lakhelye lett volna.

Mohamed Staje palesztin miniszterelnök egy hétfői minisztertanácsi ülésen kijelentette: a házrombolás nemzetközi és humanitárius jogot sért. Felhívta a figyelmet annak súlyosságára, hogy a lerombolt házak a PH ellenőrzése alatt álló területeken voltak – jelentette a Vafa palesztin hírügynökség.

Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatala “izraeli mészárlásnak” minősítette az esetet, amely szerinte részét képzi a washingtoni kormányzat által “az évszázad ügyleteként” beharangozott palesztin-izraeli rendezési tervnek, ennek célja pedig – mint fogalmaztak – “a palesztin kérdés likvidálása”.

Gilád Erdán izraeli stratégiai miniszter kiemelte, hogy a házrombolásokat a legfelsőbb bírósága jóváhagyta, azzal érvelve, hogy azok megépítése “komoly biztonsági fenyegetésnek” minősül, és “megkönnyítheti a terroristák dolgát”.

 

[popup][/popup]