Háborúban születnek a legjövedelmezőbb startupok

Írta: Heimer György / hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelben a hadiipari szektor a K+F motorja: az elitalakulatok katonái, a hadsereg műszaki szakemberei közül kerülnek ki azok a startupperek, akiknek köszönhetően az ország a világ egyik legnagyobb fegyverexportőre. A harcászat Szilícium-völgyében születnek a Vaskupola rakétaegységei vagy a fő exportterméknek számító drónok.

Már-már csodafegyverként méltatja az izraeli sajtó a Vaskupola rakétaelhárító rendszert, amely az izraeli-palesztin összecsapások idején, legutóbb tavaly nyáron felfogta a Gázai övezetből zúdított ellenséges rakéták záporát. A rendszer hetven kilométeres körzetben szinte már a kilövés pillanatában érzékeli a támadó rakétákat. Villámgyorsan kiszámítja a röppályát, majd a városok, ipari körzetek felé száguldókat ellenrakétákkal megsemmisíti, a célt tévesztetteket pedig hagyja lehullani a lakatlan területeken.

Vaskupola Fotó AFP Jack Guez

Izraeli rakéta távozik a ”Vaskupola” védelmi rendszerből (Fotó: AFP / Jack Guez, forrás: hvg.hu)

 

Az izraeli haditechnika, köztük ez a magas, 85-90 százalékos találati pontosságú légoltalmi Vaskupola újdonságai rendre bejárják a világsajtót, de az kevésbé ismert, hogy a zsidó állam a fegyverbizniszben is élenjáró. Hadikiadásokra 2012-ben a hazai össztermék (GDP) 8,9 százalékát fordították, arányaiban háromszor többet, mint az Egyesült Államok. Izrael közel 7,5 milliárd dolláros teljesítményével a világ hatodik legnagyobb fegyverexportőre. A kivitel két-három évenként megkétszereződik, egy évtizeddel ezelőtt az még csak 2 milliárd dollár körül mozgott.

Önvédelem

Az izraeli hadiipar kínálata a kézifegyverektől az elavult harceszközök feljavításán át a csúcstechnikájú rendszerekig terjed. Ezt utóbbit példázza, hogy Izrael a pilótanélküli repülő eszközök, a drónok exportjában is világelső. A téma üzleti részleteiben jártas amerikai Frost&Sullivan piackutató cég úgy számítja, hogy 2005 és 2012 között 4,6 milliárd dollár értékben adtak el ilyen légi járműveket, s becslése szerint a tavalyi kivitel kétszer nagyobb az amerikainál. Izraelben készül az egyik legnagyobb drón, a Heron, amelynek fesztávolsága 26 méter, állítólag 45 óráig is egyfolytában fürkészhet a levegőben, eléri Iránt is. Egy másik, a Harop mintájú harci drón – orrában 23 kiló robbanóanyaggal – óránként 400 kilométeres sebességgel tud lecsapni, ha a földi központban üldögélő pilóta bemérte az ellenséges célt és halálos pontossággal támadásra irányítja gépét.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]