Ha Fekete Györgyön múlna, már nyitva lenne a Sorsok Háza

Írta: Czene Gábor / nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Már nincsenek palánkok a józsefvárosi Sorsok Háza körül. Az építkezés befejeződött, de azt, hogy mikor nyílik meg az új emlékközpont, még mindig nem lehet tudni.

Helyszinbejaras Sorosk Haza Fekete gyorgy FB

Helyszínbejárás a Sorsok Házában Fekete Györggyel (forrás: a Sorsok Háza Facebook oldala)

A kormány eredeti tervei szerint a létesítményt tavaly április közepén kellett volna átadni. A határidő tarthatatlannak bizonyult. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter aztán többször is kijelentette, hogy az emlékközpont csak akkor nyitja meg kapuit, ha a tartalmi kérdésekről sikerül konszenzusra jutni a zsidó szervezetekkel. Ehhez persze nem ártana megismerni a végleges koncepciót, amelyet viszont a kiállítás létrehozásával megbízott Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója továbbra sem hajlandó megmutatni.

Több mint egy hónappal ezelőtt kértük az illetékesnek megnevezett Fürjes Balázs kormánybiztos munkatársától, hogy riportot készíthessünk a befejezéséhez közeledő Sorsok Házában. Arra hivatkozva nem kaptunk engedélyt, hogy munkaterületről van szó. Úgy látszik, a helyzet az építkezés befejeztével sem változott.

A közelmúltban viszont Schmidt Mária – helyszínbejárással egybekötött prezentáció keretében – többek között Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökét és Kocsis Mátét, Józsefváros fideszes polgármesterét is körbevezette az intézményben. A Sorsok Háza Facebook-oldalán közzétett felvételek szerint mindketten elismerően nyilatkoztak arról, amit láttak és hallottak. Az MMA korábban sem javaslatot, sem észrevételt nem kívánt tenni a Sorsok Házával kapcsolatban. Fekete György most mégis közölte, hogy „ha rajtam múlna, azonnal megnyitnám az egészet”.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]