Ha elfoglalni nem tudják a várost, akkor legalább gyilkolják a lakosságot

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Tömegmészárlást hajtott végre az Iszlám Állam (IÁ) Kobani városában.

Smoke rises in the Syrian town of Kobani as it is seen from the Turkish border town of Suruc in Sanliurfa province, Turkey, June 25, 2015. REUTERS/Ali Sahin

Törökországból figyelik a kurdok a Kobani városában folyó harcokat (fotó: REUTERS/Ali Sahin)

A civil halálos áldozatok száma már eléri a 146-ot – jelentette pénteken egy civil szervezet.

 Az IÁ ezt megelőzően csak egy esetben ölt meg ennél is több civilt az országban – tette hozzá az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). Egészségügyi források és lakosok elmondták, hogy a dzsihadisták gyakorlatilag kivégezték ezeket a lakosokat – köztük nőket és gyerekeket – saját otthonukban, illetve orvlövészek áldozatai lettek, vagy rakétatalálat érte őket – mondta Rámi Abdelrahmán, az OSDH vezetője.

“A dzsihadisták tudják, hogy a kurd túlerővel szemben nem tudják elfoglalni és tartani Kobanit. Csak azért törtek be oda, hogy gyilkoljanak, és erkölcsi csapást mérjenek a kurdokra” – jelentette ki.

Egy kobani kurd aktivista, Musztafa Bali arról számolt be az AP amerikai hírügynökségnek, hogy kurd harcosok pénteken megtámadták a városba előző nap betörő dzsihadistákat. A két napja folyó összecsapásban több mint száz fegyveres meghalt, köztük legalább 40 dzsihadista. Az IÁ-nak még mindig vannak kisebb csoportjai Kobaniban, és túszul ejtenek civileket – tette hozzá. Musztafa Bali szerint több mint száz civil lett az harcok áldozata.

Az IÁ fegyvereseinek csütörtök hajnalban ismét sikerült betörniük a török határon lévő, kurd harcosok által védett Kobaniba. Az IÁ tavaly foglalta el a kurdok lakta határváros egy részét, de a kurd fegyveresek az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával négyhavi heves harcok árán januárban kiűzték a dzsihadistákat a városból.

Eközben egy másik szíriai városból, Haszakéből jelentések szerint 60 ezer lakos menekült el az IÁ ottani támadásának hatására – közölte pénteken az ENSZ szíriai hivatala, és figyelmeztetett, hogy a menekülők száma akár a 200 ezret is elérheti.

Az IÁ fegyveresei csütörtök hajnalban megtámadták a részben a kormányerők kezén lévő északkelet-szíriai Haszake várost is és elfoglalták annak legalább egy kerületét. A város részben a szíriai kormányerők, részben a regionális kurd vezetés irányítása alatt áll.

[popup][/popup]