Ha az iszlámot támadod, nem védenek meg

Írta: metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Mila és az istenkáromlás joga.

Egy francia gimnazista lány szidalmazta az iszlámot az interneten, mire halálos fenyegetések özönét kapta, olyannyira, hogy biztonsága érdekében eltanácsolták az iskolalátogatástól. A baloldal és a hagyományos emberjogi szervezetek nem keltek a védelmére.

Igaz, hogy a jobboldal kovácsol politikai tőkét az ügyből, mégis Mila mellé kell állni” – írja Dominique Nora a Le Nouvel Observateurben.

Milának az interneten tette a szépet egy muzulmán fiú, s amikor a lány azzal utasította el közeledését, hogy leszbikus, az udvarló válogatott sértéseket vágott a fejéhez, egyebek közt az iszlámra hivatkozva. Erre a lány közölte, hogy vallásellenes, az iszlámot pedig különösen megveti, mivel úgymond, a Korán gyűlölettel van tele. Ennél jóval vulgárisabb kifejezésekre is ragadtatta magát. Ezután volt olyan napszak, amikor percenként kétszáz fenyegetést kapott, amelyek közül egyáltalán nem rítt ki a torka elmetszésére vonatkozó, sem a kilátásba helyezett nemi erőszak. Iskolája nem tartotta tanácsosnak, hogy ebben a helyzetben látogassa az intézményt. Próbálta más iskolában elhelyezni, de az egész tankerületben egyetlen olyan iskolát sem talált, amely át merte volna venni tőle Milát.

Ráadásul a csendőrség még eljárást is indított Mila ellen, és ezzel teljes összhangban az igazságügyi miniszter kijelentette, hogy persze nem helyes életveszélyesen megfenyegetni valakit, ámde a vallásgyalázás a lelkiismereti szabadság megsértése, ami pedig tűrhetetlen. Ezt azért nagy felzúdulás követte sajtó-szerte. A Contrepoint cikkírója, Nathalie MP Meyer elmagyarázta neki, hogy a lelkiismereti szabadsággal pontosan Mila élt, amikor kifejtette véleményét. Kétségkívül sértő szavakkal, de az nem büntetőjogi tényállás. A miniszterasszony elismerte, hogy túllőtt a célon, a megyei ügyész pedig tíz nap után megszüntette a Mila elleni eljárást. A halálos fenyegetések ügyében folyik a nyomozás. Mila bocsánatot kért a televízióban azoktól, akik zokon vették a szavait, mondván, hogy senkit sem akart megsérteni, csak a vallással van problémája.

A Nouvel Observateur szerzője furcsállja, hogy a teljes baloldal hallgat, miközben a jobboldal egyöntetűen kiáll Mila mellett, holott általában nem szokott a melegek ügyéért lelkesedni. A baloldal, ideértve az úgynevezett LMBTQ csoportokat viszont más esetekben a melegek ügyének hangos támogatója, ám úgy látszik, nem azokkal szemben, akik a leginkább veszélyesek a melegekre nézve.

Teljes cikk

Címkék:bírálat, halálos fenyegetés, Iszlám

[popup][/popup]