Gyűlölet a cybertérben – a médiaóriások nem védenek meg

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bár a közösségi óriások kezében megvan minden eszköz, mégsem lépnek fel kellően az online térben megjelenő antiszemitizmussal szemben, állítja egy online gyűlöletkeltést vizsgáló külföldi szervezet.

Az angol–amerikai Center for Countering Digital Hate (CCDH) szervezet – tudósít az index.hu – hat héten keresztül vizsgálta az öt legnagyobb közösségi platformot, a Facebookot, a Twittert, az Instagramot, a YouTube-ot, valamint a TikTokot, és az ezeken a felületeken megjelenő, rasszizmussal, antiszemitizmussal, nácizmussal és fehér felsőbbrendűséggel kapcsolatos több száz posztot figyeltek meg.

A CCDH összesen 714 különböző posztot vizsgált, melyek 7,3 millió emberhez jutottak el. Ezeket jelentették a különböző közösségi oldalak adminisztrátorainak a beépített rendszeren keresztül. Az összes bejelentésnek csupán 16 százalékára léptek a platformok, az esetek 84 százalékában semmilyen reakció nem történt – olvasható a kutatásban. Ez azt jelenti, hogy a moderátorok a bejelentések mindössze egyhatodára adtak reakciót.

A kutatás rámutat, hogy míg a képes tartalmakkal, például a náci jelképeket használó mémekkel szemben a közösségi oldalak algoritmusai egész gyorsan és hatékonyan lépnek fel, az összeesküvés-elméletekkel szemben, melyekben például a Rothschild családot vagy Soros Györgyöt hozzák összefüggésbe a koronavírus okozta világjárvánnyal, nem tudnak kellő minőségben intézkedni. Hasonló a helyzet a holokausztot tagadó cikkek és bejegyzések kapcsán is, a CCDH által jelentett esetek 80 százalékában nem történt ellenőrzés.

A vizsgált közösségi oldalak közül a facebook teljesített a leggyengébben: 129 bejelentett esetből ötöt törölt, nyolc posztoló fiókját függesztette fel, és egy esetben jelölt meg hamis információként egy holokauszttagadó cikket. Ez az összes bejelentés csupán 10,9 százaléka.

De a Twitter sem sokkal erősebb ilyen téren, ott 137 bejelentésből 15-re érkezett reakció a moderátoroktól, ami 11 százalék. Az Instagram és a TikTok az esetek 18, a YouTube a 21 százalékában lépett fel.

A Facebook helyzete a listán azért furcsa, mert a közösségi oldal 2020 novemberében szigorította felhasználási feltételeit és a gyűlöletbeszédre vonatkozó irányelveit, melyben a holokauszt tagadása vagy torzítása kiemelt figyelmet kapott, és az összes ilyen jellegű tartalom törlését ígérte a Facebook. Az irányelvek szigorítása reakció volt a Facebook részéről, mivel egy korábbi, a CCDH-éhez hasonló kutatás kimutatta, hogy a holokauszt szóra rákeresve a közösségi oldalon az algoritmus túlnyomórészt holokauszttagadó és a „zsidó háttérhatalom” létezését taglaló tartalmakat mutat a felhasználóknak.

Teljes cikk

Címkék:médiaóriások, online gyűlölet

[popup][/popup]