Győzelmük esetén felújítják a pápai zsinagógát – ígérte az ellenzéki képviselőjelölt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az infopapa.hu helyi hírportál tudósít arról, hogy Grőber Attila országgyűlési képviselőjelölt vendége Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja volt. Fő témájuk az oktatás helyzete volt, de szóba hozták a városban található zsinagógát is.

Ungár Péter és Gröber Attila (Fotó: infopapa.hu)

Az “Egységben Magyarországért” politikusai a fórumot megelőzően éppen a pápai zsinagóga épülete előtt tartottak sajtótájékoztatót.

A helyi tervekkel kapcsolatban elhangzott, nem véletlen a helyszínválasztás, ugyanis ellenzéki győzelem esetén, kormányzati forrásból felújítanák a zsinagóga épületét. Grőber Attila szerint tartoznak annyival az itt élt és élő zsidó közösségnek és a zsidó hagyományoknak, hogy felújítják az ország harmadik legnagyobb zsinagógáját. A politikus szerint mintegy 6 milliárd forint lenne erre elegendő, ami ugyan nagyon jelentős összeg, de a központi költségvetés tételeihez képest nem az.

Ungár Péter elmondta, támogatja a képviselőjelölt javaslatát és megerősítette, hogy ellenzéki győzelem esetén a kormány forrást fog biztosítani az épület megújítására.

Mint ismeretes, a pápai zsinagógában mutatták be 2012-ben az “Elfeledett szomszédaink” c. kiállítást, amely. A Gyekiczky András által összeállított tárlat Magyarországon elsőként mutatta egy vidéki város elhurcolt zsidóságának békebeli életet és hozzájárulását a város fejlődéséhez.

Teljes cikk

Címkék:Pápa, zsinagóga

[popup][/popup]