Gyöngyösi: A Fidesz a magyar szélsőjobboldali párt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A kettős állampolgárságú képviselők listázását 2014-ben javasló jobbikos képviselő visszavágott Orbán Viktor szavaira.

Gyöngyösi Márton (Fotó: MTI)

A miniszterelnök minapi évértékelő beszédében a Fidesz ellen Karácsony Gergely mögött felsorakozó ellenzéki koalíciót “Vörös és barnaingesek közös menetelésének” nevezte.

Gyöngyösi Márton, aki jelenleg a Jobbik frakcióvezetője, facebook oldalán egyebek közt a következőket írta az Orbán-beszédre válaszul:

“Megpróbálhatnak még a Jobbik múltjából szerencsétlen és rossz kijelentéseket előrángatni, hogy megkérdőjelezzék néppárti politikánkat. Vádjaiknak azonban azért sincs valós alapja, mert néppárti politikánk egyik alapja éppen az a tanulság volt, hogy a Fidesz kormányzásán láthattuk, micsoda veszélyeket rejt az a politika, amely a gyűlöletre és ellenségképekre épül. Lehet, hogy a Jobbik korábban követett el hibákat, de beláttuk, hogy a valódi hazaszeretet nem épülhet a megosztásra. Mi képesek voltunk erőfeszítéseket tenni és változni, egyéni és szervezeti szinten is. Tudom, hogy Orbán világában ez értelmezhetetlen, de én hiszem, hogy az erkölcs megelőzi a politikai racionalitást. Amikor pedig azt mondjuk, hogy a Fidesz gyűlöletkeltő politikájával szemben mi nem újra felnyitni, hanem begyógyítani szeretnénk a múlt sebeit, az ellenségkeresés helyett pedig hidakat szeretnénk építeni, azt pontosan így gondoljuk. Meggyőződésem, hogy az igazi hazafias politika nem az, hogy a másokban élő Magyarországot leromboljuk, hanem az, hogy ha a bennünk élő Magyarországot hozzá tudjuk tenni.

Ha pedig már megszólíttattam a miniszterelnök beszéde által, le szeretném szögezni: az a szerencsétlen felszólalás a kettős állampolgárságról és nem a származásról szólt. A rossz megfogalmazásért utána és azóta is többször elnézést kértem és egyértelművé tettem, hogy hibát követtem el és tanultam ebből az esetből. Az emberek származási és vallási alapon történő megkülönböztetését elutasítom és ismét bocsánatot kérek azoktól, akiket szavaim érintettek és akiket megbántottam. És éppen ezért bocsánatkérésem nem szól a hatalma megőrzése érdekében leggátlástalanabbul uszító és gyűlöletet keltő Orbán Viktornak, és a Fidesznek sem. Orbánnak és a Fidesznek semmiféle erkölcsi alapja nincs arra, hogy engem, vagy a Jobbikot számonkérje.

Náluk ugyanis a zsidózásnak – szemben a Jobbikkal, ahol Szávay István benyújtotta lemondását faragatlan megnyilvánulásáért – nemhogy nincsenek következményei, de kifejezetten bátorítják is az útszéli rasszizmust. Elég emlékeztetnem Pócs János fideszes országgyűlési képviselő esetére, aki egy megperzselt disznó tetemére égetett rá Soros Györgyre való utalást, amin aztán a fideszes közönség igen jól mulatott. Vártuk volna a bocsánatkérést a Fidesz vezetőitől – és várjuk azóta is, merthogy nem kértek bocsánatot. Ezzel szemben több száz józan és erkölcsös honfitársammal közös nyilatkozatban tiltakoztunk az ordenáré akció ellen. Én is aláírtam a tiltakozást. A Fidesz propagandistái kedvéért megjegyzem, hogy nem azért, mert egyetértek Soros Györggyel, hanem azért, mert keresztény értékrendű emberként nem értek egyet azzal, ha más embertársaimat így kívánják megalázni.”

Címkék:Gyöngyösi Márton, Karácsony Gergely, Orbán Viktor

[popup][/popup]