Gulyás: Nem tárgyaltak Le Pen pártjával, a német AfD-vel pedig nincs együttműködési lehetőség

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Fidesz-KDNP esetleges kizárásáról az Európapi Néppárt frakciójából, illetve a szélsőjobboldallal való együttműködéséről is kérdezték Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szerdáról csütörtökre nyúló Kormányinfón.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter (Fotó: Soós Lajos / MTI)

Az Index kérdésére Gulyás kijelentette, hogy a Fideszből nem tárgyaltak Marie Le Pen pártjával, ahogy az lap írta a Politicóra hivatkozva. A miniszter megjegyezte, a kormányok között van kapcsolattartás olyanokkal is, akiknek a pártja nem tagja az EPP-nek, ilyen például a lengyel kormánypárt, de nem tárgyalnak, és nem tárgyaltak senkivel, hogy mi történne akkor, ha a Fideszt kizárják a Néppártból.

A miniszter pusztán „gondolatkísérletként” kijelentette, hogy ha a Fidesz valamiért nem lenne a Néppárt tagja, akkor a német CDU-val és CSU-val, valamint a nagyobbik osztrák kormánypárttal jó kapcsolatot kell tartani, a német AfD-vel pedig semmilyen együttműködési lehetőséget nem lát.

Gulyás arról is beszélt, hogy a Fidesz a Néppárt tagja, és e pártcsalád tagja akar maradni. A miniszter ezzel a Magyar Nemzetben ma megjelent cikkre reagált, amely azt szorgalmazta, hogy a kormánypárt lépjen ki az EPP-ből, és kössön szövetséget Matteo Salvinivel, az osztrák Szabadságpárttal, valamint a lengyel kormánypárttal – írja az Index.

[popup][/popup]