Grósz Andor a Zsidó Világkongresszus alelnöki posztját is betölti

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

– Dr. Grósz Andor sikeres és tartalmas négy napos látogatáson vett részt Izraelben amelynek apropóját a Mazsihisz-elnökké választása és Izrael állam fennállásának 75. évfordulója adta. A Mazsihisz elnöke a látogatás során megbeszéléseket folytatott a diaszpóra és Izrael kapcsolata erősítésén dolgozó szervezetek és intézmények képviselőivel – fogalmazott Ligeti András, a Zsidó Világkongresszus európai ügyekért felelős vezetője.

Grósz Andor és Maram Stern, a Zsidó Világkongresszus ügyvezető alelnöke

A 150 fős WJC-delegációt Jichák Herczog, Izrael Állam elnöke is fogadta, aki a képviselőknek beszámolt Izrael különböző kezdeményezésiről, többek között a „Nép Hangja” kezdeményezésről. Ez a platform – amelyet hamarosan Budapesten is megrendeznek – a zsidó közösségek konstruktív eszmecseréjének céljával jött létre.

E magas rangú találkozó mellett a Mazsihisz elnöke a múlt hét során kétoldalú megbeszéléseket folytatott az Izraeli Külügyminisztérium zsidó közösségek osztálya, valamint a nemzetközi zsidó ügyek és világvallások iroda vezetőjével. Az elnök informális megbeszéléseken vett részt nagyobb izraeli pártok képviselőivel a politikai spektrum minden oldaláról.

A látogatás során dr. Grósz Andornak gratulált a megválasztásához Maram Stern, a Zsidó Világkongresszus ügyvezető alelnöke, és Raya Kalenova, az Európai Zsidó Kongresszus ügyvezető alelnöke, akik egyúttal üdvözölték a ZSVK és az EZSK alelnökeként is, hiszen e pozíciókat a Mazsihisz mindenkori elnöke tölti be. A Mazsihisz elnöke a Szövetség terveiről tájékoztatta a két szervezet vezetőjét, akik további támogatásukról biztosították.

A Mazsihisz új elnökének látogatása az izraeli média érdeklődését is felkeltette: az újságíróknak sajtótalálkozó keretében volt lehetőségük többet megtudni a magyarországi zsidóság helyzetéről, kihívásairól és Izraellel való kapcsolatáról. Dr. Benkő Levente, Magyarország Izraelbe akkreditált nagykövete a Tel-Aviv-i nagykövetségen fogadta a Mazsihisz képviselőjét, a megbeszélésen a magyar zsidóság és a magyar képviselet közös ügyeit érintő kérdésekről esett szó. (mazsihisz.hu)

[popup][/popup]