Görögország is betiltja a kóser vágást

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Pánhellén Állatvédelmi és Környezetvédelmi Szövetség fordult azzal a kéréssel a Görög Államtanácshoz, hogy semmisítse meg azt a miniszteri határozatot, amely a vallási célú vágást kivette a vágóhidakon leölt állatok előzetes elaltatását előíró görög törvény alól.

A legfőbb bírói tanács úgy ítélte meg – emlékeztet a Jpost.nyomán a zsido.com, hogy a miniszteri határozat megsértette az érzéstelenítést előíró törvényt, és nem teremtett megfelelő egyensúlyt az állatok jóléte, valamint a zsidók és muszlimok vallásszabadsága között.

A bíróság döntése szerint a kormánynak úgy kell szabályoznia a vágás kérdését, hogy az egyszerre biztosítsa az állatok védelmét, valamint a vallásszabadságot.

Az Európai Zsidó Szövetség (EJA) elnöke, Menachem Margolin rabbi felháborodását fejezte ki a döntés miatt: „A zsidó vallásszabadságot közvetlen támadás éri szerte Európában, azoktól az intézményektől, amelyek arra esküdtek fel, hogy megvédik közösségeinket”.

Az EJA szerint a döntés az Európai Unió Bíróság tavaly decemberi ítélete után született, amely lehetővé tette az uniós országok számára, hogy az állatjólét előmozdítása érdekében betiltsák a kóser vágást anélkül, hogy a vallási csoportok jogait sértenék. Az EJA szerint „mára világossá vált”, hogy számos uniós tagállam „buzgón” hajtja végre a tilalmakat, miközben figyelmen kívül hagyja a vallásszabadság kérdését.

A rabbi emlékeztetett arra, hogy már tavaly decemberben figyelmeztettek az Európai Bíróság ítéletének veszélyes következményeire. Most látjuk az eredményt – szögezte le. „Belgiumban kezdődött, majd átterjedt Lengyelországra és Ciprusra, és most Görögországon a sor. Ezek a közvetlen támadások számos olyan kormánytól és intézménytől érkeznek, amelyek megfogadták, hogy megvédik zsidó közösségeiket” – tette hozzá. „Első osztályú képmutatás” – foglalta össze véleményét Menachem Margolin rabbi, majd feltette a kérdést: „Hogyan élhetnek a zsidók Európában, ha továbbra is törvényeket hoznak ellenünk?

[popup][/popup]