Gázai rakéta csapódott be izraeli területen a tengerparton

Írta: Szombat / ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Hamász terrorszervezet irányította Gázai övezetből kilőtt rakéta landolt izraeli területen a Földközi-tenger partjainál hétfő éjszaka.

Képünk illusztráció – a Hamász hadgyakorlatának részeként rakétatesztet hajtottak végre 2018. március 25-én (Fotó: AFP/Mahmud Hams)

A rakétára figyelmeztető szirénák nem szólaltak meg.

Az Izraeli Védelmi Erők nyilatkozatában közölte, hogy egy rakétaindítást azonosított az övezet területéről Izrael felé. A déli lakosok hangos robbanásról számoltak be, de sérülésről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés.

Ronen Manelis katonai szóvivő kedd reggel az övezet második legnagyobb terrorszervezetét, a Palesztin Iszlám Dzsihádot vádolta a szándékos rakétakilövésért, melynek célja az Izrael és a Hamász közötti törékeny megállapodás aláásása. Manelis szerint a rakétát szárazföldi célpontra irányították, de célt tévesztett és a tengerben landolt.

Szokatlan lépésként a hadsereg egy konkrét személyt, Baha Abu Al Atát, az Iszlám Dzsihád gázavárosi parancsnokát tette felelőssé a történtekért, aki közvetlenül a terrorszervezet vezetője, Ziad Nahala parancsait teljesíti.

Al Ata a 2012-es és 2014-es gázai háború idején is a hadsereg célkeresztjébe került.

Izrael megtorló intézkedésként a Gázai övezet halászati zónáját 15 tengeri mérföldről 6-ra fogja csökkenteni.

Az utóbbi hetekben jelentősen csökkent az erőszak szintje a határ mentén. Az Izraelbe lufikkal átreptetett tűz- és robbanásveszélyes eszközök száma is megritkult, de nem szűnt meg teljesen. Bár az éjszakai zavargásokkal leálltak, a pénteki határ mentén rendezett “Visszatérés Menete” tüntetések folytatódtak, igaz megfelelő távolságra a biztonsági kerítéstől.

Az erőszak március 25-én hajnalban tört ki, amikor egy Gázai övezetből indított hosszú hatótávolságú rakéta belecsapódott Saron régióban egy lakóházba, megsebesítve 7 személyt, köztük két kisgyermeket. Válaszul az izraeli légierő több tucat környi bombázást hajtott végre első sorban a Hamász katonai létesítményei ellen, miközben gázai terroristák mintegy 60 rakétát lőttek ki Izrael déli részére szerda hajnalig.

A hadsereg a helyzetre való tekintettel a március 30-i “Visszatérés Menete” első évfordulója előtt két további dandárt vezényelt ki a Gázai Hadosztályhoz egy tüzérségi zászlóalj, drón flották és hírszerzési egységek mellett.

A tüntetések évfordulója relatív csendben zajlott, az övezetet uraló Hamász terrorszervezet példátlan visszafogottságot tanúsított. A Hamász narancssárga mellénybe öltöztetett emberei gondoskodtak arról, hogy a tüntetők ne merészkedjenek a határ közelébe.

Izrael cserébe újra megnyitotta Gázával közös két határátkelőjét, és jelentősen kiszélesítette az övezet körüli halászati zóna területét.

[popup][/popup]