Gáza: újabb „blokádtörő” hajót tartóztatott fel az izraeli haditengerészet

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy Gázába tartó, gyógyszereket szállító hajót tartóztatott fel Izrael haditengerészete vasárnap – közölte a hadsereg szóvivője. Az efféle “blokádtörő” hajók , a komoly médiafigyelemnek köszönhetően, legalább annyira propaganda célokat szolgálnak, mint segélyezést.

A hajón a Freedom Flotilla Coalition nevű, palesztinbarát és iszlám jótékonysági szervezeteket tömörítő csoportosulás 14 aktivistája tartózkodott és 100 doboz egészségügyi segélyt szállított Gázának – közölte maga a szervezet a Twitter mikroblogon közzétett üzenetében. Ebben arról is írt, hogy Izrael a hajót „eltérítette”. A hajóval európai, amerikai, izraeli és malajziai aktivisták próbálták elérni az izraeli blokád alatt lévő Gázai övezetet.

Az izraeli hadsereg közölte, az utasokat figyelmeztették arra, hogy megsértették a törvényes tengeri blokádot, a feltartóztatás különösebb események nélkül ment végbe, a hajót pedig egy izraeli kikötőbe irányították át. A hadsereg megjegyezte azt is, hogy a humanitárius segélyeket az övezetbe más úton is el lehet juttatni, mint a blokádon keresztül.

A Freedom Flotilla Coalition szerint a hajón szállított segélyek bár csekély, de fontos segítség a gázai embereknek a fokozatosan romló egészségügyi helyzetben. A szervezet szerint erre hosszú távon az egyetlen megoldás a blokád feloldása.

Az izraeli hatóságok azóta tartják blokád alatt a keskeny tengerparti övezetet, hogy 2007-ben a Hamász kiszorította a Palesztin Hatóságot a Gázai övezetből, és átvette annak irányítását. A blokád értelmében az izraeli hatóságok ellenőrzik az övezetbe tartókat és az onnan kiutazókat, valamint egyes áruk – egyebek között a gyógyszerek és az üzemanyag – forgalmát a térségen keresztül.

Izrael mellett Egyiptom is blokádot tart fenn az övezettel szemben, ugyancsak a Hamász hatalomra kerülése óta zárva tartja átkelőit a zónába, és csak olykor-olykor nyitja meg őket.

A Leharpess értesülései szerint ezúttal fordult elő első ízben, hogy az izraeli hatóságok a hajót nem szolgáltatták vissza tulajdonosának, hanem értékesítették azt, és a befolyt pénzt átutalták a Hamasz terror áldozatául esett izraeliek családjának bankszámlájára.

 

[popup][/popup]