Gáza: nőtt azoknak a palesztinoknak a száma, akik helyeslik a Hamasz Izrael elleni támadását

Írta: izraelinfo - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy palesztin felmérés azt mutatja, hogy a gázai övezeti lakosok jelentős mértékben támogatják a Hamasz Izrael elleni támadását – 71%-uk, a három hónappal ezelőtti 57%-hoz képest. A gázaiak többsége nem szeretne átjutni Egyiptomba egy rafahi katonai művelet esetén, és meg van győződve arról, hogy az egyiptomi rendőrség tüzet fog nyitni a kitelepítettekre. – Amira Hass írása a Haaretzben.

A holttestek összegyűjtése Beeri kibucbanBeri kibucban

A Palesztin Politikai Tanulmányok és Felmérések Központja e hónap elején végzett felmérése szerint a Gázai övezetben több mint öt hónapja tartó háború, valamint Ciszjordániában a Hamasz elleni szigorú mozgáskorlátozások és tömeges letartóztatások után az október 7-i terrortámadás palesztin támogatottsága továbbra is magas, sőt a Gázai övezet lakosai körében még nőtt is. A felmérésből az is kiderül, hogy a legtöbb palesztin még mindig nem hajlandó elhinni, hogy a Hamasz atrocitásokat követett el a támadás során, bár a legtöbben azt válaszolták, hogy nem látták a támadásról készült felvételeket. Az izraeli várakozásokkal ellentétben kiderült, hogy nem a Hamaszt tartják elsődlegesen felelősnek szenvedéseikért, ezért nem is büntetik a támogatottság csökkenésével.

A felmérésben részt vevő gázai lakosok 71%-a szerint a Hamasz döntése a támadás végrehajtásáról helyes volt – ez növekedés az előző, decemberi felmérés 57%-ához képest. Mindössze 23%-uk válaszolta azt, hogy a döntés helytelen volt. Ciszjordániában a válaszadók 71%-a véli úgy, hogy a támadás helyes döntés volt, míg 16%-uk az ellenkezőjét gondolja, viszont decemberben még 82%-a támogatta a támadás megindítását.

A felmérés szerkesztői 1580 ciszjordániai és a gázai övezeti lakost kérdeztek meg március 5. és 10. között. Biztonsági okokból a Gázai övezetben az adatfelvételt csak azokon a területeken tartották, ahol nem voltak harcok – Rafahban, a Gázai övezet közepén, és Khan Yunis egyes részein. A vizsgálatra nem került sor a Gázai övezet északi részének ostromlott területein.

Dr. Khalil Shakaki, a központ igazgatója és a felmérés szerkesztője úgy becsüli, hogy a Hamasz-támadás folyamatos támogatásának részbeni magyarázata az az értékelés, hogy a háború felélénkítette a nemzetközi érdeklődést a palesztin kérdés iránt. A felmérésben résztvevők háromnegyede úgy gondolja, valószínű, hogy a támadás miatt egy palesztin állam nemzetközi elismertsége most nőni fog.

Teljes cikk

[popup][/popup]