Gáza – Miért omlott össze a tűzszünet?

Írta: MTI/Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle

Fotó Menahem Kahana Agence France-Presse Getty Images

Fotó Menahem Kahana Agence France-Presse Getty Images

Az izraeli médiában többféle elképzelés is megjelent az egyiptomi tűzszüneti tárgyalások összeomlásának okairól, így például katari-egyiptomi ellentéttel, illetve egy utólagos izraeli záradékkal magyarázzák a kudarcot.

A The Times of Israel című angol nyelvű honlap az al-Hajat című arab lapban megjelent írásra hivatkozva a katari-egyiptomi ellentéttel magyarázza a diplomáciai kudarcot. A lapnak név nélkül nyilatkozott a Ciszjordániát irányító Fatah egy magas rangú tisztségviselője, aki szerint Katar megfenyegette a náluk élő Háled Mesaalt, a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász politikai vezetőjét, hogy kiutasítják az országból, ha a Hamász aláírja a palesztin oldalról hétfőn már kész tényként bejelentett egyezményt.

A Hamász azt követelte, hogy vonják be Katart a harcok befejezésének folyamatába, hívják meg képviselőjét az állandó tűzszünetet létrehozó, egy hónappal elhalasztott megbeszélésekre. Kairó azonban ezt elutasította, illetve a lap szerint katari bocsánatkéréshez kötötte. A katari vezetésnek a Mohamed Murszi egyiptomi elnök tavalyi megbuktatása óta folytatott, Egyiptommal kapcsolatos politikájáért kellett volna elnézést kérnie, de erre nem volt hajlandó, inkább megtorpedózta a tűzszünetet.

Egy másik változat szerint egy utólagos izraeli záradék vezetett a kairói fiaskóhoz. Ahogy a Háárec című izraeli újság hétfőn írta, Benjámin Netanjahu miniszterelnök a múlt héten megpróbálta „eltitkolni” a Kairóban megszövegezett és már aláírásra váró tűzszüneti egyezményt, azonban csütörtök este a kabinet ülésén politikai riválisa, Avigdor Liberman külügyminiszter kezében annak egy példányával magyarázatot követelt.

Ekkor a meglepett Netanjahu csak vázlatnak minősítette azt, amelyre még nem adta áldását, majd elhagyta az ülést, amely pénteken folytatódott. Pénteken a miniszterelnök közölte az ülésen, hogy elutasítja az egyiptomi javaslatot, mert az csak az övezet újjáépítéséről és a blokád feloldásáról szól, s nem ad választ Izrael biztonsági igényeire, Gáza lefegyverzésére, az importáruk ellenőrzésére. A minisztertanács nem szavazott, de egyetértettek a javaslat elutasításában, és Netanjahu megígérte, hogy ha elfogadható javaslatot kap, azt szavazásra a miniszterek elé viszi.

A 10-es tévécsatorna hírmagyarázója szerint ezek után hétfőn a későbbiekben megtárgyalandó gázai kikötő pontjához Izrael hozzá akart tenni egy kitételt, miszerint a kikötővel kapcsolatos megbeszélések mellett napirendre kerül majd a Hamász lefegyverzésével kapcsolatos egyezkedés is, ami a tárgyalások megtorpanásához, majd a tűzszünet megsértése után azok összeomlásához vezetett.

Talán csak a történészek fogják megtudni, melyik változat volt az igaz – vagy esetleg mindkettő, s még további okok is közrejátszottak. De az bizonyos, hogy a kairói tárgyalások rendkívül bonyolult diplomáciai térben, egy súlyosan megosztott Közel-Keleten folytak, ahol a közvetítők és az egyes szereplők – az izraeli és a palesztin vezetés – belső viszályai szinte lehetetlenné teszik a sikeres tárgyalásokat.

 

[popup][/popup]