Gáza: Ismét rakétáztak

Írta: MTI/Reuters/TASZSZ/AFP - Rovat: Hírek - lapszemle

Két rakétát lőttek ki gázai palesztin szélsőségesek pénteken virradóra Izraelre, de mindkettőt megsemmisítette a Vaskupola légvédelmi rendszer – közölte a Twitteren az izraeli hadsereg. Válaszul a hadsereg újabb légicsapásokat mért a Gázai övezet északi részére.

Vaskupola rakéta indítása AFP PHOTO/JACK GUEZ (JACK GUEZ/AFP/Getty Images)

A két rakétát a gázai határtól 35 kilométerre fekvő, dél-izraeli Beér-Seva város irányába lőtték ki. Percekkel előtte a városban megszólaltak a szirénák, a várható rakétatámadásokra figyelmeztetve a lakosságot.

Az újabb rakétatámadás alig két nappal a gázai tűzszünet életbe lépése után történt.

A válaszcsapással az izraeli hadsereg az övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet állásait támadta.

Izrael kedden indított légicsapásokat palesztin célpontok ellen a Gázai övezetben, miután az Iszlám Dzsihád – helyi parancsnokának meggyilkolását követően – rakétákkal kezdte támadni Izrael területét.

Az izraeli hadsereg összesítése szerint kedd reggeltől ötven óra leforgása alatt a gázai szélsőségesek legalább 450 rakétát lőttek ki Izrael területére, de többségüket megsemmisítette a Vaskupola. Válaszul az izraeli hadsereg az Iszlám Dzsihád több tucat célpontját semmisítette meg.

A gázai egészségügy-minisztérium nevű propaganda központ legújabb közlése szerint az izraeli légicsapásokban 34-en haltak meg. Az izraeli hadsereg azt hangsúlyozta, hogy az áldozatok közül mintegy húszan terroristák voltak, akik rakétákat lőttek ki Izraelre. A több száz rakétatámadás miatt megbénult az élet Izrael déli rész.

[popup][/popup]