Gáza: érkeznek a gyújtogató lufik – Izrael légicsapással válaszol

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Gázából Izraelbe átreptetett, Molotov-koktélt szállító léggömbök kedden és szerdán több mint 80 tüzet okoztak Izraelben.

שריפה ביער גופרית

צילום דני בן דוד יערן קק”ל

A Védelmi Minisztérium Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) hétfő éjszaka további értesítésig lezárta a Gázával közös Kerem Salom határátkelőt, azonban a humanitárius segélyeket továbbra is átengedik.

A Hamász az átkelő bezárását agresszív cselekedetnek és bűncselekménynek nevezte, aminek a zsidó állam „viseli minden következményét és utóhatását”.

A COGAT szerda este közölte, hogy az események fényében további utasításig 15 tengeri mérföldről 8-ra csökkentette a gázai halászati zóna területét.

Egyes riportok a Molotov-koktélt vagy bombát szállító léggömbök jelenségének újraindulását a katari pénz ügyéhez kötötték, míg mások hamászos forrásokat idéztek, azt állítva, hogy ez üzenetként szolgál Izraelnek, amiért nem hajlandó enyhíteni a tengerparti enklávéra kivetett korlátozásokon és nem engedélyezi a nagyobb rehabilitációs projekteket.

Válaszul az izraeli hadsereg csütörtökön a kora reggeli órákban megtorlócsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben a nap folyamán tucatnyi tüzet okozó léggömbökre reagálva. Ez volt zsinórban a második, egy héten belül a negyedik légicsapás, amit Izrael az övezetet uraló Hamász terrorszervezet katonai pozíciói ellen végrehajtott.

Ezen felül Beni Gantz védelmi miniszter reggel (Kék-Fehér) Aviv Kochavi vezérkari főnök javaslatára leállíttatta az üzemanyag szállítmányok beengedését az övezetbe.

A Kan kedd esti riportja szerint a Moszad hírszerző szolgálat igazgatója, Joszi Cohen tárgyalásokat folytat vezető katari tisztviselőkkel, próbálva meggyőzni őket, hogy Doha folytassa a Gázai övezetnek nyújtott havi készpénzsegély programját.

Az elmúlt nyolc évben Katar több százmillió dollárt adott a Gázai övezetnek az infrastruktúra, az egészségügy, a villamos energia és más projektek támogatására, és 2018 novembere óta az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet közötti tűzszüneti megállapodás részeként készpénzsegélyt nyújt a közszolgák béréhez és a mély szegénységben élő családok számára.

Teljes cikk

[popup][/popup]