Gauck: Az állam nem mindenható, tökéletes védelem nincs, a fenyegetettséghez hozzá kell szokni

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Németország nem adja meg magát az ámokfutóknak és terroristáknak, hanem megmarad szabad és szolidáris társadalomnak – mondta Joachim Gauck német államfő vasárnap Münchenben az előző héten pénteken történt vérengzés áldozatainak emlékére a bajor tartományi törvényhozásban (Landtag) tartott gyászünnepségen.

Gauck

Joachim Gauck

 

A szövetségi elnök beszédében hangsúlyozta: a polgárok ugyan “mindent megkövetelhetnek a politikusoktól, amit azok meg tudnak tenni, de soha nem követelhetik, hogy legyenek mindenhatók”, mert sehol a világon nincsen tökéletes védelmet nyújtó állam.

Azt viszont meg lehet tenni, és a fenyegetettség folytatódása miatt hozzá is kell szokni, hogy az állam szövetségre lép “az éber és aktív civil társadalommal” – mondta Joachim Gauck.

Ez a legjobb biztosíték az ellen, hogy beváljon a terroristák és ámokfutók “cinikus számítása” – mondta Joachim Gauck.

“Fenyegetettség idején egy ilyen szövetség jelenti a nyitott társadalom erejét” – hangsúlyozta a német szövetségi elnök, rámutatva: a müncheni vérengzés alatt megmutatkozott, hogy az állam intézményei cselekvőképesek és a társadalom szolidáris.

Az ünnepségen részt vett Angela Merkel kancellár és kormányának több tagja, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a bajor kormány és a Landtag tagjai és München főpolgármestere.

Előzőleg valamennyien részt vettek a müncheni katolikus székesegyházban, a Miasszonyunk-templomban tartott ökumenikus gyászszertartáson, amelyen Reinhard Marx münchen-freisingi bíboros érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke hangsúlyozta: az ámokfutók és a terroristák ideológiától függetlenül a félelem és a bizalmatlanság elterjesztésével “belülről akarják megmérgezni a társadalmat”. Ennek a méregnek az ellenszere a megbékélés, aminek azon a belátáson kell alapulnia, hogy a származás és a vallás ugyan elválaszthat egymástól, de összeköt, hogy “mind emberek vagyunk” – mondta.

Heinrich Bedford-Strohm, a bajorországi evangélikus-lutheránus egyház püspöke kiemelte: a vérengzés óráiban az emberek ismeretlenül is segítették egymást, ami reményt ad arra, hogy “a gyűlölet és az erőszak nem veszi át a hatalmat szívünk felett”.

A müncheni vérengzés elkövetője kilenc embert gyilkolt meg, köztük egy 15 éves magyar fiút. Az áldozatok közül heten muzulmán vallásúak voltak. Az ő nevükben is szólt Dhari Hajer, a müncheni muszlimok tanácsának képviselője, aki Allahhoz fohászkodva segítséget és védelmet kért “ennek a szép városnak, lakóinak és egész Németországnak”.

A gyászszertartás végén a müncheni keresztény, zsidó és muszlim vallás képviselői közösen kilenc gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére.

A július 22-i vérengzés 18 éves német-iráni kettős állampolgár elkövetője München északi részén, az Olympia bevásárlóközponttal (OEZ) szemben lévő gyorsétteremben, illetve előtte és az OEZ-ben lőtte  agyon áldozatait, majd végzett magával.  A hatóságok előzetes megállapításai szerint tette szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésére vezethető vissza.

 

[popup][/popup]