Gantz: Netanjahu “cselszövő és hazug”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Beni Gantz védelmi miniszter (Kék-Fehér) szombat este kemény kritikával illette Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, „cselszövőnek és hazugnak” nevezve, és hangsúlyozta, hogy nem hajlandó kompromisszumot kötni a 2021-es költségvetés kapcsán.

Benny Gantz (Forrás: Youtube)

Az ujkelet.live tudósítása szerint Gantz így nyilatkozott a 12-es csatornának: „Vagy lesz költségvetés és működő kormány, vagy választásokat tartunk”. „Netanjahu miatt pedig választásokat tartunk. Ha akarná, már rég meglenne a költségvetés. Nem irányíthatunk egy államot egy hétre szóló költségvetéssel, Netanjahu elfecsérelt fél évet.”

„Már nem hiszek Netanjahunak.”

Bár a Kék-Fehér legfeljebb 9-10 mandátumra számíthat a közvélemény-kutatások szerint, Gantz úgy véli, hogy „mi leszünk a legnagyobb párt és az a tengely, amely körül a következő kormány megalakul”.

Ugyanakkor kizárta, hogy korábbi szövetségesével, Jáir Lapiddal (Jes Atid) ismét közös listán induljanak.

„Nincs lehetőség a Lapiddal való együttműködésre egy frakcióban. Nekem kell vezetnem a [balközép] tábort, Lapid nem tud kormányt alakítani.”

Gantz vasárnap találkozik Jiszráel Katz pénzügyminiszterrel (Likud), aki bemutat neki egy költségvetési javaslatot, utolsó erőfeszítésként a két éven belüli negyedik választások elkerülésére.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató esti riportja szerint Netanjahu a 2020-as költségvetés elfogadását akarja továbbra is erőltetni abban a reményben, hogy Gantz elutasítja azt, s így a Kék-Fehérre tudja tolni a költségvetés megoldatlan problémáját.

„Most határozottan kijelentem, vagy azonnali költségvetésről, vagy választásokról van szó” – mondta Gantz pénteken a Facebook-oldalán közzétett videó-üzenetében.

Hozzátette, hogy az új választások kiírása az ország számára nem helyes dolog, sokkal előnyösebb, mint egy megbénult kormány egy ilyen súlyos egészségügyi és gazdasági válság idején.

Gantz és Netanjahu koalíciója szinte állandó válságban van májusi megalakulása óta. „Annak ellenére, hogy tudtam, kivel ülök egy kormányba, azt gondoltam, hogy neki is vannak korlátai, amelyeket nem lép át… Attól tartok, hogy Netanjahut jobban foglalkoztatja a tárgyalása, mint az országa” – utalt Gantz a Netanjahu elleni három korrupciós ügy tárgyalására.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]