Gantz: “Megértem a Netanjahu iránti gyűlöletet és a bennem való csalódást”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Beni Gantz védelmi miniszter és rotációs miniszterelnök (Kék-Fehér) szombaton a 12-es csatornának nyilatkozva kijelentette, hogy a közelmúltbeli politikai feszültségek ellenére kiáll az egységkormány mellett, de megérti, hogy a nyilvánosság csalódott benne, ahogy a Benjamin Netanjahu miniszterelnök iránti „gyűlöletüket” is.

Benny Gantz

Gantz szerint az egységkormányra szükség van, mondván, hogy a Kék-Fehér pártja nélkülözhetetlen szerepet játszik a kormányban a koronavírus-válság kezelésében. A közegészségügyi válságra, a gazdasági helyzetre és a közelmúltbeli biztonsági fenyegetésekre hivatkozva Gantz azt mondta: „Egy pillanatra sem bántam meg, hogy csatlakoztam ehhez a kormányhoz. Azt akarom, ami a legjobb Izrael Állam számára.”

A riporter rámutatott, hogy a koronavírus-kezelés terén nem lett jobb a helyzet a Kék-Fehér csatlakozásától, de Gantz ragaszkodott hozzá, hogy az elindított folyamatok beéréséhez idő kell.

A védelmi miniszter továbbá ígéretet tett, hogy nem enged a költségvetéssel kapcsolatos álláspontjából, annak ellenére, hogy a kérdés a kormánykoalíció összeomlását eredményezheti.

„A gazdaság stabilizálása érdekében Izraelnek szüksége van egy költségvetésre a 2021-es évre.” – mondta Gantz. „Nem az ünnepekre vagy hétvégére vonatkozó költségvetés – egy teljes évre szóló költségvetésre. Egyébként, a legjobb közgazdászok mind ezt mondják, ezért ragaszkodunk hozzá.”

A védelmi miniszter hangsúlyozta, nem akar újabb választásokat.

„Kilenc millió izraeli állampolgár nem akar választásokat, talán ketten akarják, Netanjahu és Lapid.” – mondta Gantz, hivatkozva az ellenzék vezetőjére és korábbi szövetségesére, Jáir Lapidra. „Izraelnek gazdasági és politikai stabilitásra van szüksége”.

Gantz szerint hiba újabb választásokra szólítani.

„Gondolom, hogy személyes és politikai okai vannak” annak, hogy Netanjahu választásokra törekszik, mondta Gantz, a miniszterelnök folyamatban lévő korrupciós tárgyalására hivatkozva.

Teljes cikk

Címkék:Benny Gantz, Jair Lapid, Netanjahu

[popup][/popup]