Gantz megbízatása lejárt, de tovább tárgyal Netanjahuval

Írta: ujkelet.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Likud és a Kék-Feher intenzív tárgyalásokat folytatott szerda este is egy nemzeti egységkormány létrehozása érdekében, de nem sikerült megállapodásra jutniuk éjfél előtt, amikor Beni Gantz (Kék-Fehér) kormányalakítási mandátuma lejárt.

A két párt közös nyilatkozata szerint csütörtökön is folytatják a tárgyalásokat.

A kormányalakítás mandátuma csütörtökön a Kneszethez került, a képviselőknek 21 nap áll majd rendelkezésre, hogy találjanak egy jelöltet, akit a parlament többsége, azaz legalább 61 képviselő támogat, ha ez nem sikerül, ismét választásokra kerül sor.

A Likud és a Kék-Fehér a minisztériumok egyenlő felosztásával és Netanjahu valamint Gánc közötti rotációval képzeli el Izrael következő kormányát. A megállapodás szerint először 18 hónapig Netanjahu lenne a miniszterelnök majd újabb 18 hónapra Gánc.

A felek közötti vita egyik legfontosabb kérdése állítólag a Likud vágya, hogy változtatásokat hajtsanak végre a bírói kinevezési eljárásokban annak érdekében, hogy nagyobb kontroll legyen a folyamat felett, amit a Kék-Fehér ellenez. Ezt a kérdést szerda éjszaka állítólag nagyjából rendezték.

A másik kulcsfontosságú kérdés Netanjahu azon aggodalmával kapcsolatos, hogy a Legfelsőbb Bíróság úgy dönthet, nem szolgálhat miniszterelnökként az ellene benyújtott három vádemelés miatt, ami Gáncot 18 hónap helyett a három évre tervezett teljes koalíció idejére miniszterelnökké tenne. Netanyahu ezért állítólag valamiféle törvényben rögzített garanciát próbál kicsikarni, hogy egy ilyen bírósági határozat esetén Gánc ne vehesse át automatikusan a miniszterelnöki posztot.

A mandátum lejártát követően Gánc állítólag azt mondta bizalmasainak, hogy nem szándékozik ártani a Legfelsőbb Bíróságnak.

„Nem azért jöttem egy rendkívüli nemzeti egységkormányról tárgyalni, hogy a Legfelsőbb Bírósággal folytatott ügyet tárgyaljam, hanem a demokrácia védelme érdekében. Nem vagyok hajlandó megkerülni a bíróságot, vagy kínos helyzetbe hozni.”

Teljes cikk

[popup][/popup]