Gantz időlegesen eláll a tengeralattjáró-ügy vizsgálóbizottságának összehívásától

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Avichai Mendelblit izraeli főügyész vasárnap arra kérte Beni Gantz védelmi minisztert (Kék-Fehér), hogy ne hívja össze az úgynevezett tengeralattjáró-üggyel foglalkozó vizsgálóbizottságot – amit Gantz múlt héten hozott létre -, mondván, meg kell várni, amíg a haditengerészeti beszerzési botrány bűnügyi vizsgálata befejeződik.

Benny Gantz

Röviddel ezután Gantz bejelentette – írja az ujkelet.live -, hogy „a bizottság munkájára és magatartására a főügyész szakmai utasításai fognak vonatkozni”. hogy ne sértsék a büntetőeljárás integritását. A Védelmi Minisztérium pedig közölte, hogy a vizsgálatot „késedelem nélkül” elindítják, amint zöld utat kapnak Mandelblittől.

A tengeralattjáró-ügy avagy 3000-es sz. ügy magában foglalja a német ThyssenKrupp céggel való megállapodást mintegy 2 milliárd euró értékű tengeralattjárók és járőrhajók vásárlásáról. Az Izraeli Védelmi Erők vezető tisztjeit, köztisztviselőit és számos Netanjahuhoz közeli személyt azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzt követeltek és kaptak a ThyssenKruppal kötött megállapodások előmozdítása érdekében.

A niniszterelnök nincs a gyanúsítottak között, de az ellene felmerült korrupciós vádak között szerepel két tengeralattjáró eladásának jóváhagyása Egyiptomnak, kezdvezményért cserébe egy másik tengeralattjáró vásárlására Izraelnek. Továbbá Netanjahu közbelépése, hogy Izrael további tengeralattjárókat vásároljon Németországból, a biztonsági intézmény álláspontjával szembemenve.

A vizsgálóbizottság terv szerint kedden ült volna össze először, négy hónapos hivatali ideje alatt heti háromszori meghallgatásokkal.

[popup][/popup]