„Furcsa érzések kavarognak bennünk”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mazsihisz taghitközségi elnökök közleménye Róna Tamás elbocsátásával kapcsolatban.

Soltész Miklós államtitkár, Róna Tamás rabbi és Feldmájer Péter, a Közép-Magyarországi Területi Csoport elnöke

Hat taghitközség vezetője – nem lehet tudni, hogy közösségük jóváhagyásával vagy anélkül – nyilatkozatot tett közzé, melyben megkérdőjelezik Róna Tamás főrabbi elbocsátásának jogszerűségét és etikus voltát.

Mint ismeretes, Rónát a Mazsihisz, egyebek mellett plágiumvádak miatt bocsátotta el, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem honlapján pedig az jelent meg, konkrétan nem nevesítve az elkövetőt, hogy a szóban forgó szakdolgozat túlnyomó részben (90%-ot meghaladó arányban) szó szerinti, idézőjel nélküli átvétel mások korábban nyomtatásban megjelent könyveiből, illetve online közzétett munkáiból, azaz lélekkufárság, plágium”.

A Róna mellett kiálló hat aláíró közül négy a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportjához tartozik. Ennek elnöke Feldmájer Péter, korábbi Mazsihisz elnök. Ebben a régióban szolgál rabbiként Róna Tamás. Aláíróként szerepel még mások mellett Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, akit régi keletű konfliktus állít szembe Heisler Andrással, valamint Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke.

A BZSH honlapján megjelent közleményükben úgy fogalmaznak: „Mélységes aggodalommal figyeljük a dr. Róna Tamás PhD. körül kialakult méltatlan szituációt.”

Az aláírók bírálják és jogkorlátozásnak nevezik a  teljesen torz ’demokrácia-felfogást’, mely szerint a testületi többségi döntés után ’kibeszélésnek’ helye már nincs.

Az aláírók szerint „a munkáltatói felmondás és a hétfő esti Rabbitestületi ülés döntése között feloldhatatlan ellentét feszül, hiszen ismereteink szerint a Rabbitestület kiállt elnöke, Róna főrabbi mellett. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem nekünk kell megválaszolni azt a kérdést, hogy Rabbitestületi döntéssel szemben a munkáltatónak van-e lehetősége a felmondás eszközével élni”.

Szerintük a közelgő nagyünnepek előtti felmondás aggályos:

„Függetlenül attól, hogy a felmondás jogszerű-e vagy sem, annak tényét és időzítését is súlyosan aggályosnak tartjuk. A Nagyünnepekre való lelki felkészülés időszakában ily kemény döntést hozni álláspontunk szerint nem csak vallási törvényeinkkel, hanem az alapvető humánummal való szembehelyezkedés is.”

Végezetül közlik, hogy méltatlan dolog egzisztenciális bizonytalanságba taszítani egy kétgyerekes családapát, akit ezért segélyezni fognak.

Szerkesztőségünkhöz korábban olyan információk jutottak el, hogy Róna Tamást ezután a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportja fogja foglalkoztatni, amely ezt megteheti, lévén jogi személy.

Címkék:Elnökök levele, Feldmáer Péter, Közép-Magyarországi Területi Csoport, Róna Tamás

[popup][/popup]