A Mazsihisz elbocsátotta Róna Tamás főrabbit

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) vezetése 2020. szeptember 9-vel dr. Róna Tamás munkaviszonyát felmondással megszüntette és a főrabbit felmentette a munkavégzés alól.

Róna Tamás

“A MAZSIHISZ Vezetőségének többségi döntése nyomán dr. Kunos Péter, a MAZSIHISZ-BZSH ügyvezető igazgatója dr. Róna Tamás munkaviszonyát felmondással megszüntette és a főrabbit felmentette a munkavégzés alól.

A MAZSIHISZ vezetésének bizalma először 2019-ben ingott meg dr. Róna Tamás iránt, amikor az ügyében összehívott, öttagú Bét Din (rabbikból álló zsidó vallási bíróság) elmarasztalta és figyelmeztetésben részesítette rabbihoz méltatlan vallási szabályszegések miatt. További bizalomvesztéshez vezetett az is, hogy a közelmúltban az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen (OR-ZSE) egy belső vizsgálat megállapította, hogy dr. Róna Tamás diplomamunkája szinte teljes egészében jelöletlen idézetekből áll, azaz a plágium megkérdőjelezhetetlen.

A MAZSIHISZ által alkalmazott munkáltatói intézkedés indoka, hogy dr. Róna Tamás az elmúlt hetekben nagy nyilvánosság előtt súlyosan sértő és hazug állításokat tett a MAZSIHISZ munkájával és vezetésével kapcsolatban.

A Szövetség nem kifogásolja, ha valaki él a szabad véleménynyilvánítás jogával, de belső párbeszéd helyett a Munka törvénykönyvébe ütköző módon lejárató kampányt folytatni a zsidó felekezet vezetése, saját munkáltatója ellen, és megalapozatlan, igaztalan állítás tömegével rombolni a MAZSIHISZ társadalmi elfogadottságát, elfogadhatatlan.

A történteket követően Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke kezdeményezte, hogy a szövetség világi vezetése és a főrabbik egy online tanácskozás keretében jövő hét elején tekintsék át az elmúlt hetek fejleményeit és jelöljék ki azt az utat, mely segítheti a belső egység visszaállítását, a Szövetség függetlenségének megtartását.” – zárul a közlemény.

Kapcsolódó cikkek:

A Heisler-Róna vita és a pártos kormánysajtó

“Az volt a csúcs, amikor eichmanni tömeggyilkosnak neveztek” – interjú Heisler Andrással

“Pacifista ember vagyok” – Interjú Róna Tamással

Morgolódókból próféták?

[popup][/popup]