Franciaország “szigorúbban ítéli el Izraelt, mint más demokráciák”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Emmanuel Macron francia államfő a zsidó közösség képviselői előtt ígéretet tett arra, hogy az állam a korábbihoz hasonlóan, “ugyanazzal a határozottsággal” és “ugyanazzal a hajthatatlansággal” folytatja a küzdelmet az antiszemitizmus ellen, amely az országban a Hamász iszlamista palesztin szervezet október 7-i izraeli terrortámadása óta erősödik.

A rendezvényen készült fényképen középen Emmanuel Macron és Yonathan Arfi (Fotó:Yoan Valat/AP)

“Bármikor, amikor az antiszemitizmus legkisebb nyoma is megjelenik, kíméletlenek leszünk, ahogyan mindig is tettük, és ahogyan elődeim is tették” – jelentette ki az államfő a Franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsának (CRIF) nyolcvanadik évfordulója alkalmából a francia elnöki hivatalban rendezett ünnepségen hétfő este. “Az antiszemitizmuson keresztül a nemzetet egyesítő alapot támadják” – hangsúlyozta az elnök.

Yonathan Arfi, a CRIF elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az antiszemita cselekmények “megsokszorozódtak az október 7-i támadás óta, és a köztársasági modellünket úgy támadják, mint még soha korábban az elmúlt nyolcvan évben”.

A szervezet összesítése szerint az antiszemita cselekmények száma 1676-ra ugrott 2023-ban, szemben a 2022-es 436-tal.

Yonathan Arfi azt kérte, hogy Franciaország tanúsítson “ugyanolyan szolidaritást és bizalmat a terrorizmussal szemben álló izraeli demokráciával”, mint ahogyan Ukrajnával teszi Oroszországgal szemben. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Franciaország “szigorúbban ítéli el Izraelt, mint más demokráciák” a nemzetközi intézményekben.

Az államfő válaszában úgy fogalmazott, hogy “Izraelt szeretni, biztonságát akarni nem jelenti azt, hogy egy adott demokratikus kormány minden döntésével egyet kell érteni”. “El kell fogadnunk, ahogyan azt a demokráciák lehetővé teszik, hogy hangot adunk nézeteltéréseiknek” – mondta az elnök, ismételten “a humanitárius jog, a háborús jog, a nemzetközi jog” tiszteletben tartását kérve a Gázai övezetben. (MTI)

[popup][/popup]