Franciaország: baloldali antiszemitizmus

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Franciaországban a nemzetgyűlési választások hajrájában rosszul jött a baloldalnak, hogy legerősebb szervezetét, a radikális Engedetlen Franciaországot zsidó szervezetek antiszemitizmussal vádolják. A radikálisok tiltakoznak, de még szövetségeseik is elismerik, hogy a vád nem egészen alaptalan.

Izrael bojkottja mellett tüntetők Párizsban

A Metazin összefoglalója:

„A baloldal a Dreyfus-ügy óta mindig is elítélte az antiszemitizmust. A zsidóság a védelmezőjét látta a baloldalban. Mi történt, amitől mindez gyökeresen megváltozott?” – kérdezi a Le Pointban Iannis Roder történész.

1990-ben, amikor Carpentras városában szélsőjobboldali suhancok meggyalázták a helyi zsidó közösség temetőjét, a baloldal még egységesen tiltakozott. Az új évezred kezdete óta azonban, mióta a hasonló esetek vagy ennél súlyosabbak tettesei a külvárosi lakótelepek muszlim lakói közül kerülnek ki, a baloldali radikálisok óvakodnak az elítélő nyilatkozatoktól. A közel-keleti származású fiatalokat a gyarmatosítás áldozatainak tekintik, az áldozatok pedi hogyan is lehetnének rasszisták.

Florian Gulli filozófus a Pensée folyóirat idei első félévi számában arról értekezik, hogy ez a felfogás a hat évtizeddel ezeőtti amerikai Fekete Párducok ideológiájára elékeztet. Az erőszaktól sem visszariadó radikális amerikai mozgalom ugyanis a fehér-ellenes rasszizmust egyedi jelenségnek nevezte, szemben a fekete-ellenessel, amelyet rendszerszintűnek tekintett. A mai radikális francia baloldal ugyanígy ártalmatlannak tartja az úgynevezett posztkoloniális közösségek körében megjelenő zsidóellenes indulatokat, hiszen ezek csak egyének érzelmei és egyének ellen nyilvánulnak meg, rendszerszintű változást azonban nem képesek előidézni. Különben is, Izrael az Engedetlen Franciaország szemében megszálló hatalom, miért ne lehetne rossz véleménnyel valaki azokról, akik együtt éreznek vele? Lehetne, de június közepén egyes muszlim fiatalok azt gondolták, hogy ilyen megfontolásokból antiszemita szidalmak közepette megerőszakolhatnak egy tizenkétéves zsidó iskoláslányt Courbevoie városban. Tavaly négyszer annyi antiszemita cselekményt jegyeztek fel Franciaországan, mint 2022-ben. Szám szerint 1676-ot. És a tettesek nem a radikális jobboldalhoz tartoznak.

Marine Le Pen jobboldali párvezér a választás előestéjén úgy nyilatkozott a Le Figaróban, hogy nem tűri el pártjában az antiszemita megnyilvánulásokat.

Le Pen Nemzeti Tömörülése ellen Új Népfront szerveződött a parlamenti választásokra, és három tagszervezet, a szocialisták, a kommunisták és a zöldek nyilatkozatot adtak ki az antiszemitizmus ellen. Az Engedetlen Franciaország, a szövetség legnagyobb pártja nem csatlakozott, mert – írja a Le Monde – „úgy gondolja, hogy rá más szabályok vonatkoznak”.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]